Krever miljøinnsats av medlemmene

Grønn Byggallianse vil ikke fremstå som et lettvint miljøalibi og stiller nå en rekke krav som skal gi målbare resultater i miljøarbeidet.

– Våre nye minimumskrav retter søkelyset på kunnskap og bevissthet i medlemsbedriftene. Ingen av kravene krever større investeringer. De vedtatte tiltakene vil ha stor effekt på energieffektivisering og fjerning av miljøfarlige stoffer, kommenterer Erik A. Hammer som er daglig leder av Grønn Byggallianse som er et miljønettverk som i løpet av få år nå samler 38 av landets største og ledende eiendomsaktører.

Det var på Grønn Byggallianses årsmøte nylig at minimumskravene til nye og eksisterende medlemmer ble vedtatt. Nettverket, som representerer en fjerdedel av landets totale næringsareal, har bestemt seg for ikke å fremstå som noe lettvint miljøalibi. Derfor listes det nå opp konkrete tiltak som medlemsbedriftene forplikter seg til å gjennomføre. Eksisterende medlemmer skal lage en plan for gjennomføring slik at kravene kan gjennomføres innen utgangen av 2011.

Dette er kravene:

1) Registrere energibruk i egne bygg og gjøre dataene tilgjengelige i miljønettverket og for Enova (Norges statlige energispareselskap).

2) Minst en person i medlemsbedriftenes ledergruppe skal gjennomgå et miljøkurs for byggeiere.

3) Bedriftene skal anvende kunnskaper de tilegner seg gjennom medlemskap i nettverket blant annet ved å gjennomgå sine kravspesifikasjoner på energiområdet.

4) Kvalitetsprogrammer skal utarbeides ved oppstart av nye byggeprosjekter. Programmene skal inngå i en felles database.

5) Enøk-analyser skal gjennomføres i eksisterende bygg.

6) Bedriftene må benytte ISO-deklarasjon 14025-EPD for de mest brukte bygningsproduktene ved nybygg og rehabilitering. Alternativer til miljøskadelige kjemiske stoffer skal velges.

Medlemmene i Grønn Byggallianse er nå også kollektivt innmeldt i Norwegian Green Building Council (NGBC), en non-profit organisasjon som skal utvikle klassifiseringsverktøyet Breeam samt samordne bransjens standarder, veiledere og produkter for å få et brukervennlig og miljøeffektivt system.

– Fremtidene eiendomsbransje er grønn. Energieffektive bygg er god økonomi for så vel lommeboken som samfunnet og omdømmet. Aldri tidligere har byggenæringen opplevd et sterkere miljøfokus fra publikum, fra myndighetene og fra næringen selv. Grønn Byggallianse ønsker å være en premissleverandør for utviklingen i byggenæringen, avslutter Erik A. Hammer.