Leiertagere kan søke støtte til energieffektivisering

Man kan redusere energiforbruket med 70 prosent i eksisterende bygg. Nå oppfordres leietagere i næringsbygg til å søke Enova om støtte til energieffektiviseringstiltak.

Fakta

Enova tilbyr både støtte og informasjon

Mer informasjon, råd og hjelp om Enovas støtteprogram til næringsbygg, borettslag og sameier samt veiledning om program, satser og søknadsprosedyre får man via Enova Svarer på tlf. 08049 eller epost: svarer@enova.no

For programdetaljer, gå til www.enova.no/bygg

- Det ligger store sparepotensialer i både enkle og mer omfattende tiltak, sier energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enova Svarer.

Leietakere har stor påvirkningsmulighet overfor byggeier ved å stille krav til energibruken i bygget. Energieffektivisering er lønnsomt for både leietager og eier, og for langtidsleietakere er det store summer å spare på målrettede tiltak. I mange eldre bygg går 50-60 prosent av fellesutgiftene til oppvarming og man kan spare mye ved å installere intelligente styringssystemer.

- Ved å være bevisst på energibruk og energikostnader kan leietakere være en viktig pådriver for å få realisert energiøkonomisering i yrkesbygg, påpeker energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enova Svarer.

Når gårdeier fra 1. juli i år må legge fram energiattest ved utleie, vil det gi leietager et bilde av hvor energieffektivt bygget er og dessuten si noe om hvor miljøvennlig energiforsyningen er. Leietakere som stiller krav til mer energieffektive bygg bidrar positivt både til egne driftsutgifter og til miljøet.

- Lavere energiutgifter, oppgraderte bygg og anlegg, bedre energiattest og en god miljøprofil er gode grunner til å ha større fokus på energiøkonomisering, sier energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enova Svarer.

I tillegg ligger det sterke profileringsmuligheter for bedrifter som har fokus på energi og miljø, noe som vil bli stadig viktigere i framtiden. Man kan for eksempel miste sin troverdighet som miljøbedrift hvis lokalene man leier er en miljøversting.

Enkle energieffektiviseringstiltak gir kutt i driftsutgiftene
- Leietakere i næringsbygg, som har liten mulighet til å investere i tiltak på bygg og tekniske anlegg, kan likevel spare mye på enklere energieffektiviseringstiltak ved å innføre rutiner på bruken av lokalene, påpeker energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enova Svarer.

Hvis målet er å redusere energibehovet med minimum 10 prosent kan leietaker søke støtte fra Enova. Typiske tiltak vil være temperaturstyring, daglysstyrke lysarmaturer, sensorstyrt belysning via tilstedeværelsedetektor og bruk av lysdiode- (LED) eller lavenergipærer. Med et betydelig lavere strømforbruk til belysning vil man samlet sett redusere kostnadene ytterligere.

Se Tiltaksliste eksisterende bygg på www.enova.no/bygg

Passivbygg kutter energibehovet med 70 prosent
Prosjekter med rehabilitering av næringsbygg til lavenergibygg eller passivhusnivå gir god uttelling i det nye støtteregimet.

Det er et enormt energieffektiviseringspotensiale i norske næringsbygg og avhengig av den eksisterende bygningsmassen kan ambisiøs passivhusrehabilitering redusere energibehovet med 70 prosent. Det viser beregninger foretatt i forbindelse med Enovas forbildeprosjekter.

- Energieffektive lokaler gir lavere driftskostnader og med økende kostnader til oppvarming blir det stadig mer attraktivt for leietagere, sier energirådgiver Stig Allan Stokvik i Enova svarer.