Nye støtteprogrammer for næringsbygg

Enovas nye støtteprogram til energieffektivisering av bygg og utomhusanlegg ble lansert 1. juni. Det nye programmet er utvidet for å nå enda flere eiendomsbesittere og gir mer støtte til de mest ambisiøse prosjektene.

Fakta

Vital Eiendom AS forvalter rundt 1,3 millioner kvm eiendom. I hovedsak utgjør dette kontorbygg, kjøpesenter og hoteller. Selskapet har hatt som mål å innarbeide rutiner for en helhetlig energiforvaltning og å etablere oppfølgingssystemer i hele eiendomsporteføljen. I 2007 startet Enovaprosjektet med energireduksjon og -konvertering av 90 eiendommer der kontor er den store gruppen. Målet innen utgangen av 2012 er en energireduksjon på til sammen 45 GWh. Prosjektet er støttet av Enova med 13.9 millioner kroner.

Fakta

Enova tilbyr kunnskap

Mer informasjon, råd og hjelp om Enovas støtteprogram til næringsbygg, borettslag og sameier får man via Enova Svarer på tlf. 08049 eller epost: svarer@enova.no

Støtteprogrammet er tredelt:

1) Forprosjekt nye bygg og omfattende rehabilitering

For å bringe prosjekter i tidlig fase frem til passivhusnivå

2) Investeringsstøtte til nye bygg og omfattende rehabilitering

For både private yrkesbygg og offentlige bygningsmasse, består av tre deler:

1. Investeringsstøtte passivhusnivå

2. Investeringsstøtte lavenerginivå

3. Rådgiving ved bygging av passivhus

3) Investeringsstøtte til eksisterende bygg og utomhusanlegg

For tiltak med resultatmål på over 0,1 GWh eller 100.000 kWh på årsbasis.

Krav om 10 prosent energibesparelse.

De som ønsker veiledning om program, satser og søknadsprosedyre, se www.enova.no/bygg

De mest seriøse aktørene i markedet har allerede startet omleggingen til en fremtid med langt større etterspørsel etter energieffektive bygg.

- Med støtte fra Enova har vi allerede spart 20-25 millioner kroner årlig, sier direktør for drift og teknisk forvaltning Halvard M. Bergby i Vital Eiendom AS.

Selskapet har allerede skaffet seg mye erfaring i energieffektivisering gjennom et prosjekt for å sette rutiner for en helhetlig energiforvaltning og etablere oppfølgingssystemer i hele eiendomsporteføljen bestående av kontoreiendom, hoteller og kjøpesentre.

Det er et enormt energieffektiviseringspotensial og store inntjeninger å hente. Mellom 70 til 80 prosent av den eksisterende bygningsmassen kommer fortsatt til å være i bruk om 20-30 år.

- Vi ønsker å være posisjonert i forhold til energi og miljø og ser det som viktig å ligge i forkant av utviklingen, forklarer Bergby, som peker på at for å lykkes er det avgjørende at miljø- og energifilosofien er forankret i toppledelsen og at kompetansen er gjennomgripende i hele organisasjonen.

- Et konsern på vår størrelse vil bruke minimum tre år på å få dette på plass. For Vital er det viktig å ligge i forkant. I løpet av to, tre, fire år kommer etterspørselen etter energieffektive lokaler med tyngde og da må vi være klare til å møte markedet. Vi skal ha B og C bygg for å møte leietagerne og være attraktive i leiemarkedet. Når energiattesten henger i resepsjonen vil det være et konkurransefortrinn. Det samme gjelder ved salg av eiendommene, påpeker Bergby, som allerede ser en bevegelse mot at leietagere setter større krav til energibruk.

Energieffektivisering - vinn-vinn for eier og leietager
Investeringskostnadene for Vital Eidendom ligger i overkant av 50 millioner kroner, men dette er ikke særskilte investeringer.

- Poenget er å velge energi- og miljøriktige tiltak samtidig med periodisk vedlikehold. Det vil si når utbedringer uansett må gjøres. Forskjellen er at vi nå gjør energieffektive valg og alltid velger den siste og beste teknologien på området, forteller Bergby, og viser til at det ikke bare er leietageren som tjener på investeringen med reduserte driftsutgifter. Vital Eiendom ser at samspill mellom gårdeier og leietagere er helt nødvendig, mens kravet til kompetanse må ligge hos gårdeier som kan gi gode råd for å få ned leietagerens driftskostnader og bidra til et sunt og godt innemiljø.

Enova gir støtte til eiendomsinvestorer og leietagere
Det nye programmet er innrettet for å endre markedet i retning av passivhus som standard i 2020. Gjennomsnittet av norske næringsbygg ligger i dag anslagsvis på energimerke D-E. Utfordringen for eiendomsbesittere er at det kommer et marked som krever en bedre klasse.

Prosjekter med rehabilitering av næringsbygg til lavenergibygg eller passivhusnivå gir god uttelling i Enovas nye støtteregime, og både eiendomsbesittere og eiendomsforvaltere bør se på mulighetene i Enovas støtteprogram før de rehabiliterer.

Enova tilbyr investeringsstøtte til fysiske tiltak som reduserer energibruken i eksisterende bygg. En viktig endring er at kravet til definerte energitiltak i eksisterende bygg er redusert fra 0,5 GWh til 0,1 GWh. Dette åpner for å gi støtte til en rekke prosjekter som ikke har hatt noen tilbud før.