Studenthybler skal være brannsikre

Alle studenthybler og leiligheter skal ha røykvarsler og manuelt brannslokkingsutstyr.

Det er huseiers ansvar at slikt utstyr er på plass, men leietageren selv må sørge for at røykvarsleren til enhver tid fungerer.

De samme kravene til brannsikkerhet gjelder for hybelleiligheter som for boliger generelt. Det innebærer at også hybler skal ha minst én fungerende røykvarsler og slokkeutstyr som husbrannslange eller håndslokkeapparat.

– Vi frykter at en del utleiere slurver med brannsikkerheten. Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskapDerfor bør studentene ta en sjekk selv. Hvis leiligheten mangler røykvarsler eller slokkeutstyr, må leietager kreve at utstyret blir montert umiddelbart, sier avdelingsleder Kari Jensen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Ved en brann er det avgjørende å bli varslet i tide for å slokke eller komme seg ut. Røykvarslere redder årlig minst 10-15 menneskeliv.

– Beboere bør gjøre det til en vane å sjekke jevnlig om røykvarsleren fungerer, gjerne en gang i måneden. En fungerende røykvarsler kan være forskjellen på liv og død, sier Jensen.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap