Rydder opp i sprikende boligtall

Øker boligbyggingen med over 50 prosent eller står den i stampe? Det er full sprik i tallene som presenteres av Boligprodusentene/Prognosesenteret og Statistisk Sentralbyrå.

Arve Solheim, kjededirektør FO Bolig i Mestergruppen som omfatter markedslederen Mesterhus og Systemhus, reagerer på spriket.

– Den ene dagen leser vi på bygg.no at Boligprodusentene i samarbeid med Prognosesenteret kan melde om en vekst på 54 i igangsettingen av nye boliger i første halvår. Noen dager senere kan vi så lese at Statistisk Sentralbyrå (SSB) har registrert igangsetting av 9952 nye boliger i første halvår som kun er en prosent bedre enn bunnåret 2009, påpeker han.

Ikke tillitsvekkende
– Det finnes sikkert forklaringer som når igangsetting registreres og på igangsettelsestidspunktet. Men likevel blir spriket for stort. Vi tror ikke på en forskjell på over 50 prosent. Og egentlig skulle vel SSB melde om høyere tall enn bransjeorganisasjonen siden SSB registrerer alle meldinger om igangsettelse, sier Solheim

– Dette lyder ikke tillitsvekkende for oss som ønsker å kunne stole på statistikk. For bransjen og menigmann blir signalene for utydelige å forholde seg til. Det er vanskelig å leve med så store forskjeller fra profesjonelle leverandører av statistikk, fremholder han.

Kjenner seg ikke igjen
I Mestergruppen kjenner man seg heller ikke helt igjen i tallene som blir presentert av Boligprodusentene.

– En vekst i størrelsesorden 25 prosent passer bedre med våre interne tall, og her har vi også forhørt oss med store konkurrenter som opplever veksten på samme nivå som oss, avslutter han.

Ulikt målegrunnlag
Adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene, som hvert kvartal presenterer sine boligtall innsamlet fra medlemsbedriftene i samarbeid med Prognosesenteret, presiserer at SSB og bransjeorganisasjonen måler på forskjellig måte.

– Har man ulikt målegrunnlag, så får man også ulike svar. Det finnes ikke enkle svar på vanskelige spørsmål, poengterer han.

Han minner om årsaken til at Boligprodusentene begynte med innsamling av egne tall fra medlemsbedriftene i 1999.

– Vi registrerte at SSB ikke fikk endringen med seg når markedet falt eller steg mye, og dette bød på problemer da bransjen opplevde den forrige store nedturen på 90-tallet. Dette er ene og alene bakgrunnen for at vi bruker mye penger og plager bedriftene nå med månedlig rapportering, forklarer Jæger.

SSB noe annet
Han opplyser at SSB måler gitte igangsettingstillatelser. Dette gjør de ved å hente ut igangsettingstillatelser i GAB-registeret. En slik tillatelse gjelder i tre år. Det betyr at når markedet faller, så ligger en slik tillatelse til behandling i kommunen og registrert som igangsett selv om en boligaktør bestemmer seg for å utsette eller skrinlegge prosjektet.

– Jeg er ikke kritisk til hva SSB rapporterer. Jeg vet nemlig at det er noe annet enn det vi registrerer. SSB har spurt oss om de skal endre sin praksis. De har rett til å pålegge alle boligaktører å melde inn hver gang de starter byggearbeidene med mulighet til å bøtelegge dem som ikke følger opp. En slik ny praksis har ikke vi ønsket blant annet på medlemsbedriftenes vegne, opplyser Jæger.

Bedre utrykk
– Vi vet at vi trenger å måle igangsetting på en annen måte. Dessuten ønsker vi å registrere utviklingen innen salg og ordreinngang for å få en best mulig oversikt. Vi tror våre tall gir et bedre uttrykk for den reelle situasjonen innenfor boligbyggingen her til lands. Men vi er ydmyke nok til å innse at heller ikke vi klarer å registrere 100 prosent av alt som skjer i markedet, fremholder han.

Leilighetsvekst
Jæger tror det er en naturlig forklaring på hvorfor Mesterhus og andre store typehusbyggere ikke kjenner seg helt igjen i de siste aktivitetstallene fra Boligprodusentene.

– Det var to store vekstmåneder for igangsetting i første halvår. Både i mars og juni var det leilighetsmarkedet som representerte den store veksten. Derfor er det høyere igangsetting av leiligheter som bidrar til igangsettingsveksten. Mesterhus og konkurrentene som de har snakket med, har sin tyngde i enebolig- og småhusmarkedet hvor det har vært en jevnere og slakkere vekst i igangsettingen, avslutter Jæger.