Fiskerinæringen en viktig kunde

Da Nor-Fishing 2010 åpnet sine dører i Trondheim Spektrum i dag for 23. gang kunne messegeneralen Odd Berg melde om nok en stor fiskerimesse. 464 utstillere fra 26 land har satt kursen mot Trondheim. Aldri før har så mange land vært representert blant Nor-Fishings utstillere. Fiskerinæringen er en viktig kunde for byggenæringen.

 

På fiskerimessen så vi også en rekke entreprenører og aktører fra byggenæringen som også jobber mot fiskerinæringen, men det var svært få bedrifter fra byggenæringen som var representert med egne stands på messen. Overhalla Cementvare er et av unntakene med egen stand, og Eskild Olsen som bekjente standen da Byggeindustrien var innom, fortalte om stor interesse. Den landbaserte fiskerinæringen er en stor kunde av byggenæringen.

Neste år under Akva Nor – oppdrettsmessen – kan det derimot bli flere representanter fra byggenæringen også blant utstillerne. Mange bedrifter ser muligheter når det gjelder betong og fiskeoppdrett. Det skal for øvrig holdes et viktig møte i Trondheim torsdag hvor en rekke representanter både fra byggenæringen og de aktuelle forskningsmiljøene møtes på Sintef Fiskeri og Havbruk for å diskutere 2. generasjons oppdrettsanlegg.

H.M. Kong Harald V foretok den offisielle åpningen av Nor-Fishing 2010. Han ble ledsaget av Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ved åpningen. I anledning 50-års jubiléet har Stiftelsen Nor-Fishing invitert alle tidligere fiskeriministre og fiskeridirektører til å besøke utstillingen som Stiftelsens gjester. På onsdag den 18. vil det bli arrangert en paneldebatt med deltagelse av tidligere fiskeriministre Bjarne Mørk-Eidem, Peter Angelsen og Svein Ludvigsen, samt de tidligere fiskeridirektørene Knut Vartdal og Peter Gullestad.

Utstillingsarealet dekker i år hele 14.000 kvm.

Man venter at utstillingen vil bli besøkt av ca. 15 000 personer i løpet av de fire dagene den varer, og norske og utenlandske journalister har meldt sin ankomst. Utenlandske delegasjoner er også anmeldt, blant annet fra Russland, Kina, Vietnam og Indonesia.

Messe i to måneder

Fiske og fangst har vært den viktigste leveveien langs Norges kyst. Mødre og ektefeller, gjerne med store barneflokker, har mang en gang i storm og mørke ventet på at sine kjære skulle komme i land. Og mange fiskere har gjennom tidene lagt igjen sine liv på havet. Slik har det også vært i mange andre fiskerinasjoner, sa Kong Harald da han åpne messen.

 

Det har skjedd en formidabel utvikling på alle områder i fiskerinæringen. Rett nok har antall fiskere og fartøy gått kraftig ned, men teknologisk er fiskefartøyene i dag blitt imponerende effektive. Det er ikke snakk om hvor mye de kan fiske, men hvor mye de kan få lov til å fiske for at næringen skal kunne opprettholde en bærekraftig utvikling også for kommende generasjoner.

I 1908 ble den første skandinaviske fiskerimessen arrangert her i Trondheim. Som en kuriositet kan nevnes at messen varte i 2 måneder. Min bestefar, Kong Haakon 7, kom over fjellet med sin familie, foretok den offisielle åpningen og var til stede i Trondheim i hele 14 dager. I dag reiser vi gjerne til og fra med fly og vi har alle hektiske dager. Det var roligere før!