Statoil vil etablere havvindpark i utlandet

Statoil undersøker mulighetene for å etablere verdens første flytende havvindpark i Skottland eller USA.

Den skotske førsteministeren Alex Salmond kom til Norge mandag for å drøfte energisamarbeid, og Statoil benyttet anledningen til å undersøke mulighetene for å plassere en demonstrasjonspark med såkalte Hywind-turbiner utenfor den skotske kysten.

Det er også et alternativ å etablere turbinene i Norge, men flere faktorer er med på avgjøre hvor vindparken skal ligge.

– Finansieringen er en faktor, sammen med havbunnsforhold og andre praktiske hensyn, når vi skal bestemme oss for lokaliteten for demonstrasjonsparken, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Johannessen i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Vurderer USA
I vinter signerte Statoil en intensjonsavtale med amerikanske myndighetene om etablering av en demonstrasjonspark basert på flytende Hywind-turbiner utenfor kysten av Maine. Statoil ser foreløpig ikke på noen konkrete områder i Norge.

– Vi er i en veldig tidlig fase. Vi kan ikke si så mye om prosjektet, unntatt at vi nå sjekker ut ulike lokaliteter i ulike land. I hovedsak ser vi på USA, utenfor kysten av Maine, Skottland eller Norge, sier Johannessen.

Prosjektet går foreløpig under navnet Hywind 2. Det er ikke bestemt hvor store turbiner som skal testes ut i demonstrasjonsparken.

– Bør velge Norge
Norsk vindkraftforening (Norwea) frykter at den norske teknologien i den flytende vindmølla Hywind forsvinner ut av landet.

– Skal vi miste den også nå? Det burde være enkelt å ta noe vi lykkes med i Norge og videreutvikle det. Det er viktig å utvikle dette ferdig i Norge. Men det er klart, både skottene og amerikanerne har erfaringer som kan brukes i dette arbeidet, sier generalsekretær Øyvind Isachsen i Norwea.

Europa skal bygge ut vindkraft for mange hundre milliarder kroner de neste tiårene, og Isachsen mener myndighetene må engasjere seg for å hindre at Norge skal bli akterutseilt som teknologileverandør.

– Hvorfor har vi ikke for lengst bygget plattformer for forskning og utvikling av vindmølleparker i Norge? Vi ligger hele tiden litt etter her, sier Isachsen.