Bygger bru til Kina

Som ledd i fylkeskommunens Kina-satsing, kom fem representanter fra Zhoushan kommune på besøk for å studere Nordlands bruer og hurtigbåter.

- Nordland og Zhoushan kommune har svært lik geografisk struktur, med øyer, bruer og hurtigbåtforbindelser. Størrelsesforholdene er likevel noe forskjellig. Den ene brua ut til Zhoushan kommune er trettiseks kilometer langt, forteller samferdselsråd May Valle (V) til Nordland fylkeskommunes nettsider.

Gjennom et tett program fikk ledere fra Zhoushan kommunes samferdsel-, utenriks- og planavdeling møte samferdselsråd Valle, som hadde en gjennomgang av hvordan fylkeskommunen administrerer hurtigbåt- og kollektivtransporten i fylket. Administrerende direktør i Torghatten Nord, Bjørn Laksforsmo, redegjorde om selskapets siste anbudskontrakt med Statens vegvesen, til en verdi på nær 1,4 milliarder kroner. En kontrakt som blant annet innebærer bygging av fire nye gassferger.

- Vi har faktisk bedt om tilbud fra verft i Zhoushan, kunne Laksforsmo informere de kinesiske gjestene.

Hos Statens vegvesen fikk delegasjonen innsikt i hvordan nordmenn bygger bruer og undersjøiske tunneler som en naturlig del av fylkets infrastruktur. Regiondirektør Torbjørn Naimak og bruspesialist Vidar Engmo overlot så podiet til Beate Bø Nilsen i Leonard Nilsen & Sønner, som sammen med Ola Woldmo i Norwegian Tunneling Network, kunne vise til norsk ingeniørkompetanse i verdensklasse. Med henvisning til blant annet byggingen av 7,5 kilometer lang avløpstunnel i Hong Kong.

- Et prosjekt til 2,1 milliarder kroner. Bare det å bli prekvalifisert til å delta i en slik anbudskonkurranse er en stor terskel. At vi vant denne kontrakten viser våre kvalifikasjoner - også internasjonalt, fastslår markedssjef Bø Nilsen i det suksessrike selskapet.

- Hele poenget med å arrangere disse møtepunktene, er å kople næringslivet i Nordland sammen med aktører i Kina. Zhoushan kommune ligger i en region med den raskest voksende økonomien i verden. Vi har næringsliv i Nordland som har samhandlet lenge med kineserne. Nå legger vi til rette innen flere næringsområder, og vil skape mange møtearenaer fram mot Nordlandsdagene på Expo 2010 i Shanghai 19. og 20. oktober, avrunder seniorrådgiver i Nordland fylkeskommune Per Eidsvik.