Miljøskred innen eiendom

I disse dager kurses de første 38 miljørevisorene som skal klassifisere norske bygg i fem nivåer fra ”Godkjent” til ”Verdensklasse” etter Breeam-systemet.

Det var etter en solid forberedt prosess i regi av Grønn Byggallianse at hele den norske bygge- og eiendomsbransjen på forsommeren valgte å stille seg bak det engelske systemet Breeam for miljøklassifisering av bygg. Systemet skal tilpasses til norske forhold og den norske versjonen skal forvaltes av Norwegian Green Building Council (NGBC) som formelt etableres 17. september.

– Vi forventer at slik miljøklassifisering vil øke verdien på miljøvennlige bygg, sier Sverre Tiltnes som er prosjektleder for NGBC.

Dagens Næringsliv kan i dag melde at en av landets store eiendomsaktører Vital Eiendom med den eiendomsportefølje på nærmere 35 milliarder kroner, for tiden diskuterer om man skal sette en nedre miljøgrense på ”Meget godt” etter Breeam-systemet som i praksis vil utelukke 85 prosent av norske bygg.

– Vårt forslag om en nedre miljøgrense gir et signal om retningen i miljøarbeidet i bygge- og eiendomsbransjen. Det er mulig å oppnå høy miljøeffekt med enkle tiltak i norske bygg, uttaler direktør Halvard M. Bergby i Vital Eiendom til DN og henviser til ombyggingen av den eldste delen av Hotel Royal Christiania i Oslo hvor energiforbruket ble nær halvert. Målet er å oppnå klassifiseringen ”Særdeles godt” for hotellet.

– Norge og Norden bygger med kvalitet, og det er en generell erfaring at det er relativt enkelt å oppnå karakteren ”Meget godt” etter Breeam-klassifiseringen forutsatt at det er foretatt miljøtiltak, sier Tiltnes til avisen.

Klassifiseringen består av ni kategorier som hver består av en rekke kriterier og bestanddeler. Energi med lavt energiforbruk og bruk av lokale fornybare energikilder er en av disse hvor det er meningen at energimerkeordningens kal inngå.

Andre krav som inngår i miljøklassifiseringen er bærekraftig materialbruk, lokalisering ved kollektivknutepunkt, høy gjenvinningsgrad, kontroll på utslipp, lite forbruk av vann og fleksible bygg med mange bruksmuligheter og robuste løsninger.