Åpnet gigantslakteri

- Ved å etablere et felles slakteri på Malvik viser Nortura sammen med Grilstad hvordan kjøttindustrien kan overleve i et høykostland. Nortura Malvik er fornuftig for samfunnet, riktig for industrien og lønnsomt for bøndene

Om Nortura Malvik

• Investering på 630 mill kroner

• Årlig slaktevolum på 80 000 storfe og 185 000 småfe. Med full fart på linjene blir ett storfe og fire småfe slaktet hvert minutt

• Inntransporttiden er i gjennomsnitt 3 timer og 53 minutter for storfe og 4 timer og 8 minutter for småfe.

• Fjøs med plass til 1200 småfe og 220 storfe.

• Kjøttdeig og fårikålkjøtt er en del av produksjonen.

• Nortura Malvik har 180 faste medarbeidere og øker med ca 70 medarbeidere i småfesesongen

• Samlet areal på fabrikken er 20 000 kvm – eller 2,5 fotballbaner

Det understreket landbruks- og matminister Lars Peder Brekk før han foretok den høytidelige åpningen fredag 13. august av Nortura Malvik, Norges største storfe og småfeslakteri.

Sparer kostnader
Nortura samler all slakting i Trøndelag i en ny og moderne slakte- og skjærefabrikk på Malvik noe som gir store kostnadsbesparelser. Samtidig starter et nytt og historisk samarbeid mellom de to konkurrentene innen norsk kjøttbransje, Nortura SA og Grilstad AS. Aktørene satser for første gang på felles storfe- og småfeslakting for all slakt fra Trøndelag ved at Nortura leieslakter for Grilstad.

Samarbeidet er viktig for trøndersk kjøttbransje i et langsiktig perspektiv. Begge parter får ned kostnadene, mens de fortsatt er konkurrenter mot bøndene og ut til forbrukeren.

- Malvik er første trinn i det strukturarbeid Nortura skal gjennom i tida som kommer. Med Malvik fikk vi i en flying start i Trøndelag. Malvik er et anlegg som vil gi oss god økonomi og er et anlegg for framtida, sier styreleder Sveinung Svebestad i Nortura SA.

Alt er nytt
Fabrikken er automatisert med datastyrte linjer slik at slaktingen foregår raskt og effektivt uten behov for manuell skyving av dyra. Hvert dyr har sin egen identitet så kjøttet kan spores tilbake til gården den kom fra. Nye automatiske måter å klippe ull og håndtere dyrehuder er blant nyvinninger som øker matsikkerhet, bedrer dyrevelferd og arbeidsmiljøet på fabrikken.

Nortura Malvik erstatter slakteriene på Namsos, Fosen, Oppdal og Ålesund samt storfeskjæring og kjøttdeigproduksjon ved Nortura Trondheim. Samt Grilstads fabrikker i Verdalen, Levanger og Oppdal.

Landbruksministeren fikk en gjennomgang av hele fabrikken sammen med styreleder i Nortura Sveinung Svebestad og konsernsjef Geir Olav Opheim.

Arkitekt er Lars Guldal. SKanska Norge AS har vært hovedentreprenør på bygget. Disse her blant underleverandørene: OCEM, Huurre, Br Bjerkli, Acrylicon, Oras, NTE, Teknotherm.