Riis-Johansen: Vi har aldri lovet et utvalg

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviser påstanden om at regjeringen har ført lokalpolitikere i Hordaland bak lyset i Hardanger-saken.

– Vi har aldri sagt at det skulle nedsettes noe utvalg. Både statsminister Jens Stoltenberg og jeg selv har vært veldig tydelige på at det skulle foretas en uavhengig ekspertvurdering, sier Riis-Johansen til NTB.

Han registrerer at andre åpenbart har lagt mer i dette enn det regjeringen presenterte, men ser nå denne delen av Hardanger-debatten som oppklart. Olje- og energidepartementet (OED) har ennå ikke bestemt seg for hvilke miljøer som skal benyttes til utredningsarbeidet.

– Hele poenget er at vi vil ha en bred, uavhengig gjennomgang. Vi jobber nå med å få fram de forhold vi vil ha belyst, og det bestemmer også hvor mange ekspertmiljøer vi skal kontakte. Det blir snakk om miljøer i og utenfor Norge, sier Riis-Johansen.

Olje- og energiministeren utelukker ikke at Statnett, som sitter med kompetansen om strømnettet i Norge, skal tas med i denne fasen, men understreker at hovedhensikten med å gjøre dette ekstra utredningsarbeidet er å søke andre miljøer.

Han vil ikke gi eksempler på hvilke miljøer han har i tankene, om det for eksempel er snakk om SINTEF, NTNU eller uavhengige konsulentfirmaer.

– Det er for tidlig å være så konkret. Jeg vil foreløpig ikke nevne navn eller si for mange miljøer vil ta kontakt med, sier olje- og energiministeren.