Tidevannskraftverk klar til test

Natt til fredag den 13. august ble demonstrasjonsanlegget Morild II sjøsatt i Harstad.

- Dette er en viktig milepæl for oss. Fra oktober skal tidevannskraftverket produsere ren, fornybar strøm fra Gimsøystraumen i Lofoten, sier Eivind Nydal, administrerende direktør i Hydra Tidal.

Demonstrasjonsanlegget har kapasitet til å kunne produsere 5 GWh ren energi. Dette tilsvarer forbruket til 250 husstander. Enova har støttet byggingen av anlegget med 23 millioner kroner.

- Det er mye hav-, kyst- og tidevannsstrømmer utenfor kysten av Norge. Vi tror det er mulig å høste betydelige mengder ren energi fra disse og Morild II skal bevise dette, forteller Nydal.

Sjøsettingen viste at demonstrasjonsanlegget oppførte seg slik det skulle.

- Det viste seg at Morild flyter bedre og er mer stabilt enn vi hadde beregnet. Tidspunktet var valgt på grunn av en varslet springflo. Selv om det var natt til fredag den 13. tror jeg det skal gå bra, sier Eivind Nydal.

Så langt Hydra Tidal kjenner til, er Morild det eneste flytende tidevannskraftverket i verden. Det er tatt ut flere tekniske patenter på prosjektet, turbinbladene er bygget i limtre fra Moelven.

- Vi vil nå bruke noen uker i havnebassenget i Harstad til å ferdigstille anlegget og kjøre ulike tester. Deretter skal Morild slepes ut til Gimsøystraumen for oppankring. I løpet av kort tid nå vil vi se om demonstrasjonsanlegget oppfører seg slik vi har beregnet, sier Eivind Nydal.