Skotsk førsteminister vil drøfte sjøkabel

Den skotske førsteministeren, Alex Salmond, kommer mandag til Norge for å drøfte energisamarbeid.

Etter den nye forfatningen har Skottland indre selvstyre med en regjering av fagstatsråder som ledes av en førsteminister. Salmonds engasjement tar blant annet sikte på å engasjere Norge sterkere i samarbeidet om fornybar energi fra Nordsjøbassenget.

Den norske virksomheten i disse farvannene er primært knyttet til olje og gass, men Statoil har også lansert prøveprosjektet Hywind som er en gigantisk vindmølle til havs utenfor Karmøy.

Norge har dessuten lansert tanken om å lagre store CO2-utslipp under havbunnen i Nordsjøen.

Norge henger etter
Skottene er derimot mest opptatt av å bygge vindmøller og et nett for distribusjon av elektrisk kraft. Salmond skal møte representanter for Statoil og Statnett og i tillegg besøke Hammerfest og Stavanger.

Førsteministeren ønsker å diskutere det såkalte Super-Grid prosjektet. De ni landene Sverige, Danmark, Storbritannia, Irland, Frankrike, Tyskland, Belgia, Luxemburg og Nederland undertegnet i fjor en avtale om å utrede et distribusjonsnett for transport av elektrisk kraft til havs. Norge var ikke med på avtalen, trolig fordi vi ikke er EU-medlem.

Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen fra Frp sier til NTB at han sammen med andre tok opp dette med regjeringen, og fra mai i år har også Norge sluttet seg til samarbeidet, sier Solvik-Olsen.

Trenger et demoanlegg
Solvik-Olsen sier alle opposisjonspartiene har foreslått i Stortinget at Norge etablerer et prøveprosjekt med vindmøller til havs etter samme prinsipper som anlegget for CO2-fangst på Mongstad.

– Vi ble nedstemt av regjeringspartiene. Pussig nok er det de partiene som er sterkest tilhenger av statlig virksomhet som overlater til private å utvikle fornybar energi og et distribusjonsnett for kraft til havs, sier Frp-representanten.

Han etterlyser en realistisk holdning til både rensing av energien fra olje og gass på sokkelen og til mulighetene for å produsere ren energi i vindmølleparker til havs.

– Begge deler faller i dag utenfor rammen av det som er kommersielt interessant, men vi burde satse like mye på å finne nye, rene energiformer som vi gjør på å fange utslippet av CO2 fra de gamle, sier Solvik-Olsen.