Mål om jordvern blir ikke nådd

Det bygges fortsatt ned mer matjord enn regjeringens målsetting tilsier, skriver Statens landbruksforvaltning (SLF) i en uttalelse om Nasjonal transportplan 2014-2023.

I brevet til Sekretariatet for Nasjonal transportplan påpeker SLF at regjeringen arbeider etter en målsetting som innebærer at den årlige omdisponeringen av de mest verdifulle jordressursene – det vil si dyrket jord – ikke skal overstige 5.700 dekar. SLF viser samtidig til at ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå ble 8.308 dekar dyrket jord omdisponert til andre formål enn landbruk i 2009. I tillegg ble 4.700 dekar dyrkbar jord omdisponert i 2009.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at de siste årene har cirka 15 prosent av omdisponert jord vært arealer regulert til offentlig trafikkområde.

Statens landbruksforvaltning skriver at det finnes mange eksempler på at ved omlegging av veier rundt tettsteder, har det kort tid etterpå skjedd en omdisponering av «så godt som samtlige arealer» mellom opprinnelig tettsted og ny vei. Slike ringvirkninger kommer ofte i tillegg til de opprinnelige arealbeslagene som følge av samferdselstiltaket, skriver SLF.