Forfallet fortsetter

Pr 30. juni ble det produsert to millioner tonn asfalt i Norge. Det er en nedgang i asfaltproduksjonen på 19 % sammenlignet med 2009, melder FAV (Foreningen Asfalt og Veiservice). Det er flere årsaker til den kraftige reduksjonen. Det ble en sen vår, og mange etater hadde i løpet av den kalde vinteren brukt opp alle vedlikeholdsmidlene til snørydding. Dermed var det ikke penger igjen til asfaltlegging. Det betyr at forfallet på veiene fortsetter.

Leveransene til Statens vegvesen oppgis til 600 000 tonn til vedlikehold og 215 000 tonn til nyanlegg. Tilsvarende tall for 2009 var henholdsvis 832 000 tonn og 407 000 tonn. - Vi får håpe på en god høst og hektisk asfaltaktivitet i tredje kvartal, sier administrerende direktør Arne Aaberg i Foreningen Asfalt og Veiservice (FAV).

Håpet er at det blir bevilget friske penger slik at asfaltprogrammene kan gjennomføres. Hvert eneste år er det betydelige beløp bl a på samferdselsbudsjettet som ikke blir brukt. Det må da være mulig å ta en gjennomgang slik at en del av disse pengene kan brukes til å legge fast dekke.

Vi har selv kjørt en god del langs norske veier denne sommeren, og vi kan ved selvsyn se at veistandarden mange steder er blitt dårligere. Det er spor og hullete vei. Mange steder er veibanen direkte trafikkfarlig.

Det står ikke til troende når statsrådene står frem med sine skrytelister. Virkeligheten er en helt annen enn det som hevdes fra sentrale regjeringskontorer.