Energiekspert tror det går mot luftstrekk

Professor i samfunnsøkonomi Steinar Strøm tror det blir høyspentmaster hele veien i Hardanger og at kabelalternativet vil bli for dyrt og ta for lang tid.

Strøm er i dag styreleder i det samfunnsfaglige konsulentselskapet Vista og har tidligere utført en analyse for Den Norske Turistforening i Hardangersaken.

Han mener regjeringens justerte strategi for kraftlinjen i Hardanger vil munne ut i en konklusjon om at luftstrekk hele veien er den mest samfunnsøkonomiske løsningen.

– Jeg blir ikke overrasket dersom utvalget, med så kort arbeidsfrist, kommer med en anbefaling som er i tråd med regjeringens opprinnelige standpunkt. Det virker ikke helt troverdig at utvalget skal komme til en helt ny konklusjon, sier Strøm til NTB.

Han regner uansett med at Hardangermodellen vil avføde en strøm av søknader om kabling fra andre kommuner det er prosjektert med høyspentmaster.

Uenighet
Strøm mener at den underliggende forutsetningen for hele prosjektet, nemlig at Bergen-regionen må få tilført betydelig mer kraft, er
 gjenstand for faglig uenighet.

Regjeringen mente selv noe annet for to år siden, men har snudd. Politikerne ble åpenbart skremt av kraftkrisen i Midt-Norge og av de mange protestene, sier Strøm.

Miljøbevegelsen hevder at det ligger en stor, uinnløst gevinst i energieffektivisering i Bergen, og at et nytt hovedstrekk ikke er nødvendig. Dette er en argumentasjon Strøm har sans for. Han trekker blant annet fram at vedtaket om elektrifisering av Troll-feltet fra land belaster strømnettet i Bergen-området unødvendig.

– Regjeringen har fått et politisk pusterom. Så får vi se hva utvalget legger fram. Men det går helt klart en smertegrense, både for ekstramilliarder ved kabel og sterkt forlenget anleggstid, sier Strøm.

Han mener utvalget må vurdere de tekniske utfordringene og det samfunnsøkonomiske regnestykket i vid forstand.

Utvalget
Olje- og energidepartementet har ikke klart for seg hvem som skal sitte i utvalget som har frist til 1. februar med å komme med sine anbefalinger. Politisk rådgiver Ivar Vigdenes sier det skal brukes eksterne eksperter for å sikre en helt uavhengig gjennomgang av alternativene.

– Uavhengigheten skal bidra til å bygge tillit, men vi har ennå ikke satt sammen utvalget. Det er heller ikke utformet noe mandat i detalj. Dette skal vi få gjort i løpet av kort tid, sier Vigdenes.

Han vil ikke presisere begrepet «eksterne eksperter» til å bety at alle som tidligere i prosessen har vært involvert i utredningsarbeid, er utelukket. Men Statnetts ekspertise kommer ikke noe utvalg utenom. Etaten skal ikke være spedalsk, selv om den har hatt en nøkkelrolle i alt som er gjort til nå.

– Statnett har kompetansen om kraftsystemene i Norge. Det nye strekket skal uansett løsning tilpasses et større nettverk, og dette er det Statnett som kan mest om, sier den politiske rådgiveren.

Strøm tror det kan bli vanskelig å finne norske eksperter og miljøer som ikke på en eller annen måte har vært involvert i Hardanger-saken.

– Stort sett alle har uttalt seg og flagget standpunkt. Jeg tror departementet må gå til Sverige og Danmark for å hente friske eksperter, sier han.