Verdig forvaltning av festningene

Det har de siste ukene vært debatt om mulige endringer i kommandantstillingene ved flere festninger, som følge av nedskjæringer i Forsvaret.

Det uttrykkes bekymring for om militære tradisjoner og historie vil gå i glemmeboken, og om festningene vil bli arena for aktiviteter som bryter med Forsvarets verdier.

Forsvarsbygg ved Nasjonale Festningsverk har hatt forvaltningsansvaret for festningene siden 2002 og er en del av forsvarssektoren. Vårt utgangspunkt er at særpreget og kvalitetene til noen av Norges fremste nasjonale kulturminner skal ivaretas og forsterkes gjennom ny bruk. Forsvaret har brukt festningene i mange hundre år for å forsvare folk og land. Nå har ikke festningene lenger denne funksjonen, og redusert militær bruk har derfor gjort det mulig å åpne festningene til glede for folk flest. Nytt liv på historisk grunn skal ikke svekke anleggenes verdi, men har som mål å styrke deres betydning ved aktivt å formidle historien og gjennom ny bruk som kulturscene og rekreasjonsarena. En dobling av besøkstallet fra 1 til 2 millioner tyder på at folk flest setter pris på at festningene har et bredt aktivitetstilbud, og er tilgjengelige for alle.

Som forvaltere av 14 festninger landet over ser vi kommandantens tilstedeværelse som en ressurs for festningen. Vi er glade for at Forsvaret opprettholder kommandantfunksjonen, selv om den på enkelte festninger er foreslått slått sammen med andre stillinger. Forsvaret vil ha en stedlig representant, samtidig som funksjonen ivaretas på en økonomisk forsvarlig måte. Som forvalter har det vært og er vår oppgave å koordinere og profilere både militær og sivil bruk av festningene på beste måte, slik at de danner en verdig ramme for både offisielle begivenheter og kulturopplevelser. Vi har i dag et aktivt samarbeid med FAKT (Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon), som koordinerer både Forsvarets museer, Forsvarets musikkorps og kommandantskapet. Det samarbeidet skal fortsette og sikrer at militær historie, kultur og tradisjoner blir levendegjort og formidlet. På samme måte samarbeider vi strategisk og langsiktig med lokale aktører, som venneforeninger, myndigheter, næringsliv og reiseliv slik at bruk og utvikling av festningene skjer med utgangspunkt i lokale ønsker og behov.

Nasjonale Festningsverk jobber for å skape nytt liv på historisk grunn og å være en drivkraft i verdibevaring og utvikling av festningene. Det gjør vi med en sammensatt og spesialisert kompetanse for å løse ansvaret og oppgaven på en måte som omverden forventer. Vi er opptatt av å bevare festningene som nasjonalsymboler slik at de fremstår med verdighet på kulturminnenes premisser.