Stoltenberg utreder og bygger

Regjeringen bøyer av for det folkelige opprøret mot høyspentmaster i Hardanger. Sjøkabel som alternativ skal utredes på nytt. Samtidig starter byggeprosessen.

Fakta om kraftlinjen i Hardanger

* Statnett fikk i 2008 konsesjon for å bygge en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger.

* Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter.

* Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte.

* Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak.

* Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes å bli i størrelsesorden 900 millioner kroner.

* Det settes av 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal benyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger.

* En samlet opposisjon krevde 30. juli en redegjørelse og en stortingsdebatt om kraftlinjen straks Stortinget samles til høsten.

* 10. august bøyde regjeringen av for det folkelige kravet mot høyspentmaster. Regjeringen vil la eksterne aktører vurdere sjøkabelalternativet samtidig som utbyggingsprosessen starter. Et annet viktig punkt er at de berørte ordførerne får være med i arbeidet med å justere traseen og forskjønne de planlagte mastene.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) møtte tirsdag opprørte lokalpolitikere fra Hordaland, men regjeringens nyorientering blir tatt godt imot av alle, «et skritt i riktig retning», som Ulvik-ordfører Mona Hellesnes (V) uttrykte det.

Etter seansen på toppen av regjeringsblokken brukte statsministeren mange ord på å forklare det han selv betegnet som «en god, klok og elegant løsning», en slags «ja takk, begge deler». Kort fortalt imøtekommer regjeringen kravet om en ekstern vurdering av en sjøkabel innover i Hardangerfjorden som et alternativ til høye master på fjellet, samtidig som byggingsarbeidet starter opp.

Holde tempoet oppe
– Dette kan vi gjøre uten at framdriften i prosjektet med å skaffe Bergensområdet ny kraft blir vesentlig forsinket. Vi snur om på byggingen og begynner fra Samnanger-siden. Der skal det være master, uavhengig av om det blir kabel eller master lenger inn, sa Stoltenberg.

Et annet viktig punkt i den strategien regjeringen presenterte tirsdag er at ordførerne i kommuner som Granvin og Ulvik, får være med i arbeidet med å justere traseen og forskjønne de planlagte mastene. Dette betyr etter alle solemerker at de omstridte strekkene som krysser tre fjordarmer blir flyttet.

Regjeringens overordnede hensyn er at strømforsyningen til Bergensregionen må sikres, slik at det ikke oppstår en kraftkrise som den som rammet Midt-Norge siste vinter.

Riis-Johansen kunne foreløpig ikke si noe om hvem som skal sitte i det eksterne utvalget, men det skal levere sine råd og vurderinger innen 1. februar neste år. Da vil regjeringen foreta en politisk avveining av de hensyn som taler for og imot kabel.

Forankring
– Denne løsningen bygger på at konsesjonen til Statnett ligger fast og at anleggsarbeidet starter. Så bevilger vi oss tid til å analysere spørsmålet om kabel, spesielt fordi det har bygd seg opp et sterkt folkelig krav om en ny vurdering. Vi mener at grunnlaget for avgjørelsen 2. juli var solid nok, men vi vil gjerne gi prosjektet ytterligere legitimitet og forankring i befolkningen, sa Stoltenberg.

Fremdeles er planen å ha fullført hele prosjektet i 2012. Riis-Johansen sa at tidsfaktoren er kritisk, og at det bare er tiden og veien. Statsministeren utdypet de framtidige utfordringene ved å påpeke at kabel kan mye lengre tid enn master, og at momenter som økte strømpriser i Bergen, bruk av de mobile, forurensende gasskraftverkene og begrensninger på industrietablering for å kutte strømforbruket må tas med i den endelige avveiningen mellom kabel og master.

Statnett sier at en sjøkabel neppe er på plass før i 2018, altså seks års forsinkelse. Kostnadene er anslått til å øke med mellom 5 og 10 milliarder kroner.

Verken Stoltenberg eller Riis-Johansen ville foreløpig tenke høyt om det politiske minefeltet som denne avveiningen utgjør. Og statsministeren avviste at han legger føringer som sier at utvalget helst bør vrake kabel.

– Det eneste jeg kan si hundre prosent sikkert, er at det aldri blir ro i denne saken. Jeg kjenner ingen som liker kraftmaster. Og det blir også synlige anlegg ved fjordnivå i forbindelse med kabel på steder som Øystese, Norheimsund og Kvam, områder som ikke er berørt av master. Så det er mange sider av denne saken, sa statsministeren.

SV fornøyd
SV-leder Kristin Halvorsen er svært fornøyd med at regjeringen setter i gang en uavhengig utredning.

– Jeg er glad for at Ap og Sp nå kommer folk i Hardanger, miljøbevegelsen og SV i møte. Det har vært uenighet innad i regjeringen, og det er godt kjent at SV ville ha en ny gjennomgang av en uavhengig tredjepart, sier hun.

Halvorsen sier hun er glad for at det nå legges opp til en prosess som kan sikre det hun kaller en best mulig miljøløsning for framføring av ny kraft til Bergen.

– Denne saken viser at det er stort miljøengasjement blant folk i Norge, både nasjonalt og lokalt, og at argumenter og mobilisering har betydning for politiske prosesser, sier SV-lederen.

Stoltenberg sa at den løsningen regjeringen nå legger fram, ikke lå på bordet da regjeringen fattet sitt vedtak om bygging av Sima-Samnanger 2. juli. Han vil ikke si hvem som kom på «den elegante» ideen om å begynne i den andre enden, altså starte byggingen i Samnanger, men insisterte på at det var kollektiv klokskap.

Statsministeren betegnet saksbehandlingen som «god», og la til at den etter tirsdagens møte var blitt «enda bedre».