Boligbyggingen nærmer seg normalen

Alle piler peker oppover for boligbyggingen i andre kvartal, men veksten har ennå ikke nådd nivået for gjennomsnittet de 10 siste årene.

Adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som sammen med Prognosesenteret utarbeider den kvartalsvise boligstatistikken, er usikker på om hvor mye høyere enn 20.000 enheter boligbyggingen vil nå.

– Vi har 10.000 boligenheter inne etter første halvår. Men så langt har det bare vært månedene mars og juni som har vært riktig gode når det gjelder salg og igangsetting. Derfor er det vanskelig å være for bombastisk når det gjelder vekstkraften i markedet. Men 23.000 nye boliger burde kunne være innenfor rekkevidde hvis vi får en god utvikling innen leilighetsmarkedet som fikk en skikkelig knekk under finanskrisen, sier han og opplyser at en årlig igangsetting på vel 25.000 boliger kan karakteriseres som et godt nivå for norsk boligbygging.

Skuta er snudd
Boligprodusentenes boligstatistikk for andre kvartal viser en vekst i igangsettingen av nye boliger på 19 prosent fra forrige kvartal. Sammenligner vi første halvår i år med samme periode i fjor er veksten på 54 prosent, mens veksten blir på fantastiske 79 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Prosenttall kan være misvisende når man sammenligner med lave tall. Og igangsettingen i andre kvartal i fjor var historisk lav og faktisk på det laveste nivået vi har registrert siden kvartalsstatistikkens start for vel 10 år siden. Vi ligger nå på samme nivå som siste kvartal i 2009 og litt lavere enn 2. kvartal i 2007 som betyr at skuta er snudd, og boligbyggingen har begynt å få opp farten. Men nivået er langt mer beskjedent enn veksttallene indikerer, kommenterer Jæger.

Fortsatt under snittet
Boligsalget viser en vekst på åtte prosent fra forrige kvartal, er 19 prosent bedre enn samme kvartal i fjor og har en oppgang på 24 prosent i første halvår. Men heller ikke her er nivået særlig sprekt.

– Vi er tilbake på samme nivå som for to år siden, og som ligger i underkant av snittet fra før finanskrisen. Det samme nivået oppnådde vi også i 2003 hvor markedet opplevde en dipp hvor vi faktisk uttrykte bekymring for utviklingen, fremholder Jæger.

På rett vei
Også ordrereserven kan vise til bra vekst i andre kvartal. Sammenlignet med forrige kvartal er fremgangen på fem prosent, mens oppgangen er på 30 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Ja, det går bedre og vi er på rett vei. Men fortsatt er nivået under snittet fra årene før finanskrisen rammet hardt og brutalt, kommenterer Jæger.

Oslo på vei opp
Ser vi regionsmessig på boligbyggingen går det fortsatt bra i Rogaland. Resten av Vestlandet gjør det også fortsatt bra. Også Akershus kan vise til høy igangsetting. I innlandsfylkene på Østlandet samt Østfold går det imidlertid tregt. Oslo har slitt lenge med lave tall, men nå indikerer vekst i leilighetssalget at det igjen kan bli litt fart i igangsettingstallene.

Etter første halvår er det bygging av småhus og leiligheter som er fremgang. Andelen eneboliger er på vei ned, men er fortsatt dominerende med en andel på 43 prosent av nybyggingen.