Legg kabelen i fjelltunnel

Eksperter på fjellsprengning mener det er fullt mulig å bygge deler av høyspentlinjen i Hardanger inn i fjellet.

– Dette er gjort mange steder rundt om i verden. Blant annet er det benyttet kabeltunnel i England, Canada, Hong Kong og Russland. Dette konseptet bør være fullt mulig å bruke i Hardanger også, mener Thor Skjeggedal, faglig sekretær i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF).

Kablene vil da ikke være synlig i naturen. De vil ligge i et beskyttet område som er enkelt å komme til og dermed langt enklere å reparere sammenliknet med en kabel på mange hundre meters vanndyp.

– Tunnelene vil normalt være 3-4 meter i diameter, kablene vil ligge på en hylle i tunnelen, og dermed vil de være lett tilgjengelig, legger Skjeggedal til.

I tettbygde strøk kombineres slike tunneler ofte med andre formål som f. eks. telekabler. Mye verdidfullt areal kan frigjøres og byggingen skaper ikke problemer for trafikkavviklingen i området.

Det vil brukes en såkalt TBM (tunnelboremaskin) i drivingen av en slik type tunnel.

- Vi vurderer kabeltunnel som en aktuell løsning på flere av Statnetts fremtidige prosjekter. I Hardanger er forøvrig kabel i sjøen et mer nærliggende alternativ til luftledning. Kabeltunnel her ville blitt veldig komplisert med tanke på geografien i området, sier Gunnar Romsaas, kommunikasjonsrådgiver Statnett til Byggeindsutrien.