- Reduser CO2 med minimale kostnader

– Jeg vil utfordre konsulenter med flere til selv å prøve å redusere CO2-utslippene med ingen eller minimale kostnader. 30-60 prosent reduksjon for konvensjonelle betongbygg skulle være innen rekkevidde med tilgjengelig teknologi og kunnskap.

Dette sier Per Fidjestøl i Elkem AS, Silicon Materials.

Elkem har vært industrisponsor i en nylig gjennomført studie ved Universitetet i Agder som konkluderer at ved å benytte optimalisert høystyrkebetong kan det oppnås signifikante reduksjoner i CO2]bidraget fra betongbygging –også innenfor konvensjonelt byggeri.

Nye metoder for utførelse, for eksempel av dekker, kan bidra ytterligere til forbedringer. I tilfellet som de har studert, er den mest optimale løsning også den med totalt lavest materialkostnad.

Betongbyggeri bidrar med 5]10 prosent av menneskeskapt drivhusgass. Således vil en reduksjon av CO2 bidraget fra denne sentrale industrien gi et viktig bidrag til den reduksjon som er ønsket i dagens samfunn.

Argumenter er blitt fremmet, blant annet av prof. P. K. Mehtai, som sier at betongbransjen sitter på midlene til å gjennomføre en kraftig reduksjon i sitt CO2 bidrag, uten å gå på akkord med kvaliteten – tvert i mot: bruken av høystyrke, høykvalitets bindemidler fremmer bærekraft ved å gi bestandige og varige konstruksjoner.

De tre hovedelementene i denne fremgangsmåten er:

* Redusere nødvendig betongvolum ved å

- Bruke betong med høy styrke slik at dimensjoner på bærende elementer kan reduseres

- Bruke bestandig betong med lenger levetid

- (Vurdere gjenbruk av eksisterende konstruksjoner fremfor nybygg)

* Redusere bindemiddelinnholdet i betongen ved å

- Optimalisere partikkelpakking av alle komponenter i betongblandingen for å minimalisere nødvendig ”lim]mengde”

* Redusere klinkerinnholdet i betongen ved å

- Bruke tilsetninger som flyveaske, slagg, silika og fillere

Et referert eksempel på bruk av høystyrkebetong er One Island East, et 308 meter høybygg på Hong

Kong Island (Chan & alii). Hun konkluderte med at karbonfotavtrykket ble redusert fra 105 kg CO2/m2 til 74 kg CO2/m2 ved å erstatte 45 MPa betong med 105 MPa betong.

– Resultatene viser at bruk av høystyrkebetong kan være svært relevant i arbeidet med å sikre betongindustriens fremtid. Våre eksempler viser at en kombinasjon av høystyrkebetong og nye løsninger gjør det mulig å forvente en reduksjon i total CO2 fra byggefasen med over 50 prosent, uten at dette trenger å medføre ekstra kostnader, snarere tvert imot, legger Fidjestøl til.

Arbeidet som er gjennomført er en Batchelor-projektoppgave ved Universitetet i Agder, der Elkem er industrisponsor.

To andre prosjektoppgaver i år var å lage UHPC med lokale materialer. Studentene oppnådde 190 MPa ved varmeherding, og en oppgave med høye volumer av flyveaske. Arbeidet er gjennomført av Thomas Grønvold, Kjell Olaf Gulbrandsen, Linn Jeanett Reiersølmoen, Rein Terje Thorstensen og Paul Svennevig ved Universitet i Agder (Grimstad).