Frykter glorete festningsfasader

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen frykter at sivile interesser vil overta og bringe inn uønskede elementer hvis kommandantene forsvinner fra festningene.

FAKTA om festningskuttene

*Stillingene på Oscarsborg (Drøbak), Kongsvinger og Karljohansvern (Halden) legges ned, og kommandantfunksjonene legges inn som 10 prosent av en annen stilling i området.

*Vardøhus: Kuttes når den nåværende kommandanten går av med pensjon i 2011.

*Fredriksten (Halden) og Bergenhus bestyres i dag av pensjonerte offiserer på deltid. Disse opprettholdes trolig så lenge de velger å beholde vervet.

*Kristiansten (Trondheim): Dagens ordning med at sjefen for luftkrigsskolen har kommandantjobben på deltid opprettholdes.

*Brigader Geir Holmenes søkte i juni avskjed fra sin stilling som sjef for FAKT og kommandant på Akershus festning. Stillingen opprettholdes og Holmenes får en etterfølger i høst.

*Kuttene skyldes at FAKT de siste årene har hatt flere ansatte enn de har hjemmel for, samt et underskudd på 15,8 millioner kroner i 2009.

*De største budsjettoverskridelsene ble gjort av Forsvarets musikk, som i år har måttet halvere sine oppdrag. I vår ble det også kuttet i antallet kanonsalutter.

(Kilder: FAKT / NTB)

FAKTA om Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon (FAKT)

*Opprettet av tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i 2008

*Har ansvaret for forsvarets museer, musikkorps og veteransentre, i tillegg til kommandantskapet.

*Kommandantene skal være bindeleddet mellom Forsvaret og samfunnet, samt delta under offisielle oppdrag og seremonielle begivenheter.

*Arbeidsoppgavene omfatter også flagging, saluttering og guiding på museene, samt at de har ansvar for å holde festningens militære egenart og karakter ved like.

*Ansvaret for restaurering og vedlikehold på festningsverkene ligger hos det sivile forvaltningsorganet Nasjonale festningsverk (NFE).

(Kilder: FAKT / NTB)

Det var Diesen som i 2008 var pådriver for å samle museene, forsvarsverkene og musikken i Forsvaret under en felles avdeling. Da Glåmdalen omtalte saken i slutten av juli, uttalte han seg kritisk til at det siste militære organet ved festningene er foreslått kuttet.

– Dersom landets festninger skal bevare sin kvalitet og ikke bli overlatt til sivile forsøksområder som kan lage en slags basarer av dem, er det viktig å ha en tilstedeværende kommandant, mener Diesen, som troppet av som forsvarssjef i fjor.

Han uttrykker forståelse for at budsjettene må overholdes, men frykter at sivile aktører skal radere ut det militære preget på festningsanleggene.

– Kommandanten ivaretar den militære balansegangen, og hindrer en glorete fasade, fortalte Diesen til avisa.