Venter rentekutt, men ikke ennå

Renta blir holdt uendret på rentemøtet i Norges Bank onsdag. Men den skal ytterligere ned to ganger før nyttår, ifølge sjeføkonom Jan Andreassen i Terra.

Norges Bank kommer til å sette ned styringsrenta to ganger i løpet av siste kvartal i år, tror sjeføkonom Jan Andreassen i Terra. Han hadde opprinnelig spådd rentekutt allerede nå i august, men tror nå at Norges Bank vil vente noe lenger.

– Jeg tror fortsatt den neste endringen i styringsrenta vil være kutt, men august er nok litt for tidlig, sier Andreassen til NTB.

Han viser til svake tall både i utlandet og her hjemme – blant annet når det gjelder privat forbruk. Spesielt i USA og Asia snakker man nå om å sette inn ytterligere stimuli og lettelser i pengepolitikken for å motvirke risikoen for et nytt tilbakeslag.

– Ingen krise
– Hvis vi skal komme tilbake til normale vekstrater i en verden som nå har veldig svak vekst, vil vi trenge flere rentekutt. Det er ingen krise, men vi er inne i en lavvekstperiode i norsk økonomi, sier han.

I sin pengepolitiske rapport fra slutten av juni nedjusterte sentralbanken rentebanen. Antydningene om en ny renteøkning i løpet av høsten, ble forskjøvet til årsskiftet. Deretter anslår Norges Bank styringsrenta til 2,25 prosent til sommeren neste år, og 2,75 prosent ved årsskiftet 2011/2012. Deretter tror sentralbanken at det vil komme raskere renteøkninger slik at styringsrenta er på 3,5 prosent i desember 2012 og over 4 prosent i desember 2013.

Stabilt bilde
Heller ikke seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets har noen tro på endringer i styringsrenta onsdag, selv om Norges Bank signaliserte muligheter for rentekutt ved tegn på fornyet uro i Europa. Aamdal tror heller ikke det vil komme signaler om nye renteendringer mot slutten av året.

– Det har skjedd såpass lite med de realøkonomiske nøkkeltallene – både internasjonalt og her hjemme – siden forrige pengepolitiske rapport at det ikke er noen grunn til å endre vurderingene framover, sier Aamdal.

Han framhever at en noe gryende optimisme og tillit i Europa veies opp av svakere utvikling i USA. Det skulle tilsi et relativt stabilt bilde, sett med norske øyne.