Ny kraftkrig i vente utenfor Geiranger

Striden om den planlagte kraftlinjen i Hardanger er kanskje bare begynnelsen: Tvers gjennom de vakre fjordlandskapene utenfor Geiranger planlegger Statnett nok en gigantutbygging.

 

I sommer har striden om bygging av kraftlinje i Hardanger preget nyhetsbildet, men Olje- og energidepartementet har en minst like brennbar sak til behandling, skriver Dagsavisen. Statnett har allerede fått konsesjon til å bygge en 300 kilometer lang luftlinje fra Fardal i Sogn og Fjordane til Ørskog i Møre og Romsdal, men godkjennelsen er nå innklaget.

Kraftlinjen skal etter planen skal krysse tre fjorder i innseilingen til Geirangerområdet, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Kraftlinjen skal ikke krysse selve Geirangerfjorden, men vil krysse Storfjorden bare 25 kilometer unna. Statnett opplyser til Dagsavisen at målet er byggestart allerede høsten 2011.

– Vi ser igjen at Statnett totalt ignorerer hensynet til naturen og kjører på med en gammeldags kraftpolitikk uten å være villig til å se på alternativer, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Han mener bygging av kraftlinje fra Fardal til Ørskog innebærer like dramatiske naturødeleggelser som kraftlinjen i Hardanger.