Ingen evakuering i Luster

Faren for skadeflom i Fortunselva er over, og politiet slipper å evakuere boliger i området. Store ismengder løsnet under en bre fredag formiddag og skapte fare for flom.

Etter at en stor isblokk løsnet under Harbarsbreen øverst i Fortunsdalen i Luster fredag, har vannet fosset inn mot en demning som skal holde unna for vanntrykket mot Fortunselva.

Politiet har fredag jobbet sammen med Hydro Energi, som er ansvarlige for demningen, for å hindre en flom som kunne skade beboerne i Fortunsdalen. Fredag kveld så de ut til å ha lykkes.

Flomfaren er over. Vi har besluttet at det ikke blir nødvendig å evakuere. Vi har trukket tilbake mannskapene som det ville vært behov for ved en eventuell evakuering, sier operasjonsleder Kjetil Avsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Politiet opplyser imidlertid det fremdeles renner vann over demningen, og at vannstanden stadig stiger.

Vi vurderer situasjonen fortløpende, men alt tyder på at vi har ting under kontroll, sier Avsnes.

Hydro hevder også at de har kontroll på situasjonen.

Vi håndterer vannmengdene som kommer nå. Det er svært lite sannsynlig at demningen skal briste, sier Lars Nermoen i Hydro til NTB.

Tidligere fredag var det fryktet at 40-50 husstander måtte evakueres fordi det var fare for at Fortunselva skulle gå over sine bredder. Målinger som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har foretatt i løpet av dagen viser imidlertid at vannstanden har steget saktere ut over fredagen.

Les hva Hydro skriver om situasjonen her