Norconsult skal bistå Vestregionen

Norconsult skal bistå Vestregionen med å utvikle og teste et rapporteringssystem for energi- og klimadata for kommunale virksomheter.

Prosjektet representerer upløyd mark for både oppdragsgiver og Norconsult, og vil bringe kommunal energi- og klimagassrapportering et skritt videre.

Mål for prosjektet er å identifisere og ta i bruk sammenlignbare måleindikatorer for kommunal energi- og klimagassrapportering og å utarbeide et felles databasert rapporteringssystem.

Prosjektet, som er et samarbeid mellom Vestregionen og Framtidens byer skal sikte mot å etablere en god mal og gode rutiner for årlig oppdatering av kommuners energi- og klimagassregnskap. Det skal utformes med hensyn til anerkjente standarder for slike regnskap. Systemet skal tjene som informasjonsgrunnlag for benchmarking, for egenevaluering og for å kunne dokumentere effekten av gjennomførte tiltak for kommuner i Vestregionen.

Norconsult har med en tverrfaglig kompetanse innen energi, avfall, samferdsel og miljø, fått oppdraget med å bistå med kompetanse og kapasitet for gjennomføring av påbegynt forprosjekt og planlegging og gjennomføring av hovedprosjekt.

De nødvendige grunnlagsdataene for å etablere et system er ikke umiddelbart tilgjengelige, og det er en utfordring å lage et enkelt system som lar seg gjennomføre i praksis. Etablering av regnskap og rapporteringsrutiner gjøres derfor trinnvis gjennom forprosjekt og hovedprosjekt.

Norconsult skal bistå Vestregionens med:
1. forslag til indikatorer som det skal rapporteres for,

2. utredning og forslag til hvordan data mest hensiktsmessig skal hentes inn fra kommunene og lagres,

3. innhenting og rapportering/lagring av data for kommunale virksomheter,

4. utarbeidelse av energi- og klimagassregnskap for 16 kommuner i Vestregionen basert på innsamlede data,

5. utarbeiding og forslag til veiledning for kommunale energi- og klimaregnskap.

Innsamling av energi- og klimadata for 2009 i Vestregionen kommuner påbegynnes høsten 2010.

Arbeidet igangsettes i løpet av august måned og avsluttes ved utgangen av 2010 med mulighet for forlengelse av hovedprosjekt i 2011.

På sikt vil prosjektet kunne danne en mal for sammenlignbare og målbare indikatorer i kommunal klimagassrapportering. Noe som etterspørres av kommuner som ønsker å måle sine miljøtiltak på en bedre måte enn det som er mulig i dag.

Bærum kommune ved miljørådgiver Berit Viig er prosjektleder og det er etablert en arbeidsgruppe bestående av representanter fra kommunene Drammen, Lier, Asker og Bærum. Gruppeledere i Vestregionen vil fungere som faglig referansegruppe.