Søker om tillatelse til gjenbruk av betong

Helsebygg Midt-Norge søker om tillatelse til gjenbruk av betong lett forurenset med PCB.

Det skal i løpet av 2010 rives store mengder betongkonstruksjoner i forbindelse med nybygg på St. Olavs Hospital i Trondheim kommune. Det søkes om at deler av denne betongen kan gjenbrukes på sykehusområdet (ca. 20.000 tonn). Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) har gjort en miljøkartlegging av de byggene som skal rives slik at det finnes en god oversikt over hvilke deler som inneholder PCB, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

For å øke andelen betong som kan gjenbrukes skal det fortas en nedknusing av betongen for å skille ut finstoff. Siden PCB for en stor del finnes i maling og mørtel vil dette oppkonsentreres i finstoffet. Dette skal dokumenteres med analyser. Finstoffet skal ikke gjenbrukes, men leveres godkjent mottak.

Betongen som skal brukes på området ønskes benyttet til vegunderbygging og som fundament under bygg. Søker har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet som opplyser at avdamping ikke er noen problemstilling for lavkontaminert PCB betong.

Det skal etableres et miljøovervåkingsprogram (måling av PCB i sandfang-kummer) i anleggsfasen og etter at prosjektet er ferdig for å følge med evt. avrenning fra området og utføre tiltak hvis det er nødvendig.

Fullstendig søknad ligger på Fylkesmannen sine hjemmesider, eller kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.