Kleppa: Bilførerne må skjerpe seg

Én av to mener det er greit å kjøre fortere enn tillatt. Nå tas nye skilter i bruk for å påvirke bilførerne til å holde fartsgrensen.

– Vi har stødige bevis for at det er en sammenheng mellom fart og ulykker, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) viste han torsdag fram de nye skiltene som plasseres ut på enkelte veistrekninger i disse tider.

– Hvis folk holder fartsgrensen, bidrar det til å spare 50 liv per år, sier Kleppa. Hun ber bilistene endre holdning.

– Slapt
Halvparten av bilistene mener det er greit å kjøre for fort, ifølge tall fra Vegdirektoratet.

– Det er for slapt. Bilførerne må skjerpe seg, sier Kleppa og får støtte av Karlsen.

– Altfor mange kjører for fort, sier UP-sjefen. Han sier at det å holde fartsgrensen handler om å skaffe seg et handlingsrom i trafikken, ettersom marginene er små i høy fart.

De nye skiltene retter seg først og fremst mot bilførere som ønsker å opptre ansvarlig, men som likevel bryter fartsgrensen.

Råkjørere
Samtidig understreker Karlsen at dette ikke betyr at råkjørerne, de som kjører vesentlig fortere enn det loven tillater, går fri.

– Vi spisser innsatsen mot de aller farligste. Våre fremste innsatsområder er fart, rus og bruk av bilbelte, sier han.

De nye skiltene skal plasseres ut på fylkesvei 283 i Buskerud (mellom Drammen og Hokksund), riksvei 70 i Møre og Romsdal (mellom Sunndalsøra og Oppdal), riksvei 3 i Hedmark (ikke så langt fra Tynset) og E8 i Troms (mot grensen til Finland). De skal stå oppe i en testperiode som avsluttes senest i begynnelsen av oktober. Dersom fartsmålinger viser at de har effekt, er planen å sette opp rundt 250 skilt landet rundt.