Skal lære kommuneklima av svenskene

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) er i Sverige for lære hvordan kommunene kan stimuleres i sitt klimaarbeid.

– Kommunene står for rundt halvparten av det landbaserte klimagassutslippet. Derfor er det veldig interessant å se hvilke verktøy staten kan tilby får å bidra til kutt i disse utslippene, sier Navarsete til NTB.

Sp-statsråden påpeker at alle norske kommuner skulle ha en energi- og klimaplan innen juli i år. Med noen få unntak er dette på plass, og Navarsete sier tre av fire kommuner har dette arbeidet på dagsorden.

– Det er viktig å jobbe målrettet med dette for å oppnå resultater, understreker hun.

Statlige investeringsmidler
Blant tiltakene hun fikk høre mer om onsdag under sitt besøk i Sverige var to programmer med statlig insentiv til lokale investeringer. Det er delt ut rundt 7,5 milliarder svenske kroner, noe som så langt har ført til utslippskutt på 3 prosent. Programmene drives i et tiårsperspektiv, og hele effekten er ikke tatt ut ennå.

KS har foreslått en lignende ordning i Norge. Der er tanken at staten gir kommunene økonomisk belønning for reduserte utslipp gjennom en slags kvotehandel. Navarsete vil ikke lukke døren for den løsningen kommunenes interesseorganisasjon har skissert.

– Det i hvert fall en idé det kan være interessant å gå videre med, sier hun.

Klimamelding neste år
Ideer kan trenges når regjeringen neste år kommer med sin klimamelding. Der settes et mål om å kutte mellom 15 og 17 millioner tonn av de norske CO2-utslippene på land innen 2020. Navarsete har ambisjoner om at kommunenes andel av kuttene skal være tilnærmet lik andelen de har av utslippene.

– I 2007 anslo Statens forurensningstilsyn (i dag Klima- og forurensningsdirektoratet, red.anm.) at det var potensial til å kutte 8 millioner tonn CO2-ekvivalenter i kommunene. Det som tilsvarer omtrent halvparten av det kuttet vi legger opp til, forklarer Navarsete.

Lærer og lærer bort
Kommunalministeren understreker at utvekslingen av kunnskap og ideer ikke bare går en vei. Svenskene viste interesse for det arbeidet som gjøres her hjemme gjennom det statlige selskapet Enova.

– Der har vi kommet veldig langt innen energieffektivisering, som også er med på å redusere utslippene, forklarer Navarsete.

I løpet av onsdag hadde hun møter med blant annet det svenske Naturvårdsverket, Energimyndigheten og det svenske motstykket til KS.

Resten av uken tilbringer statsråden sammen med sine nordiske kolleger på kommunalministermøte i Vaxholm.