Opplevelsessenteret for pop og rock. Illustrasjon: Pir II Arkitektkontor

En feiring av norsk rock

Endelig åpner Rockheim i Trondheim. Norsk pop- og rockhistorie samles i et senter som skal gi de besøkende bakoversveis.

FAKTA om Rockheim

*Rockheim er navnet på det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock.

* Skal bevare og presentere historien om norsk populærmusikk fra 1950-tallet og fremover.

* Det bærende elementet er den faste utstillingen Tidstunnelen på 1.320 kvadratmeter. I tillegg kommer opplevelsesrom, scene, medietek og ulike skiftende utstillinger.

* Ligger i det gamle mellageret på Brattørkaia i Trondheim. Halden, Kristiansand, Oslo og Stavanger ble også vurdert som vertsbyer.

* De første utspillene om et nasjonalt senter for populærmusikk kom allerede i 1998, mens det konkrete arbeidet med Rockheim startet med en styringsgruppe nedsatt av Kirke- og kulturdepartementet i 2006.

* Dørene åpner 5. august klokken 16.

– Utstillingene er lagt opp sånn at jo mer aktiv du er selv, jo bedre opplevelse får du ut av det, forklarer prosjektdirektør Arvid Esperø ved Rockheim til NTB.

Rockens nye storstue skal bevare en viktig del av norsk musikkhistorie og også ivareta tradisjonelle museumsoppgaver. Likevel er ikke betegnelsen opplevelsessenter helt tilfeldig.

Tidsreise
Hovedutstillingen har fått navnet tidstunnelen. Målet er nettopp å ta de besøkende med på en reise tilbake til 1950-tallet og deretter fremover igjen til vår egen tid.

– Musikken står hele tiden i sentrum, men vi forsøker å gjenskape hele tidskoloritten, forklarer Esperø. Også kollega Magne Gisvold understreker at Rockheim ikke er stedet for å være en passiv mottaker av informasjon.

– I motsetning til det mange er vant til fra museer, er det meningen at du skal ta på gjenstandene, i tillegg til at utstillingene skal være spennende å se på og lytte til, sier Gisvold entusiastisk.

Norge og verden
Selv om Rockheim er stedet for norsk musikk, kommer man ikke utenom at rocken og popmusikken kom til oss utenfra og hele veien er blitt påvirket av utviklingen i andre land.

– Vi tror jo ikke vi er noen øy, og de som besøker oss vil høre både NRK, Radio Luxembourg og amerikanske sendinger fra Tyskland når de skrur på radioen her inne. Samtidig er det sånn at enhver nasjon trenger sine egne sanger og tekster, forklarer Esperø.

Han er også opptatt av mangfoldet i norsk populærmusikk og sier de ikke har ønsket å plukke ut enkeltautoriteter.

– Også når vi løfter fram noe spesielt, handler det om å gå i bredden.

Gammelt og nytt i åpningen
Rockheims beliggenhet skal heller ikke gå ut over den nasjonale statusen. Esperø garanterer Åge og Sambandet sin rettmessige plass i den moderne musikkhistorien, men gir rom for langt mer enn trønderrock.

– Det blir vel heller som med skomakerens barn: at vi er ekstra kresne når vi plukker ut trønderske artister.

Så er det da også et gammelt osloband som skal først ut på senterets scene under åpningsfesten torsdag. Shadowsbandet Beatniks startet for snart 50 år siden, og er ifølge Gisvold trolig Norges lengstlevende band. De kan se tilbake på internasjonal suksess lenge før A-ha. Etter gammelt kommer nytt, og fredagen er viet unge, lokale artister.

PÅ Rockheim er nå alt i rute, bare én ting mangler:

– Vi kommer ikke videre nå før publikum er på plass, avslutter Esperø og oppfordrer folk til å ta turen innom.