Heder til norske betongprosjekter

Gyldendalhuset, Adriatic LNG Terminal GBS og Sohlbergplassen ble i sommer hedret i fib Awards for Outstanding Concrete Structures.

Denne kåringen henger meget høyt og blir arrangert kun hvert fjerde år. En lang rekke flotte og spektakulære prosjekter fra hele verden var nominert. At tre norske prosjekter når så høyt opp vitner om solid kompetanse blant norske arkitekter, rådgivere, leverandører og entreprenører– samt at det finnes modige og visjonære byggherrer.

Det er fib (The International Federation for Structural Concrete (fib - fédération internationale du béton)) som står bak denne viktige kåringen av betongkonstruksjoner innen bygg og anlegg.

Gyldendalhuset og Adriatic LNG Terminal GBS ble trukket frem som to av seks prosjekter i kategorien ”Special mentions”. Sohlbergplassen fikk heder som en av 16 ”Nominated structures”.

For Norges vedkommende er det Norsk Betongforening som foreslår kandidater.

Overrekkelsen av utmerkelsene fant sted i slutten av mai i Washington D.C.

De seks hovedvinnerne, Winning structures, i kåringen ble:

• National Portrait Gallery Canberra, Australia
• Island Tower Sky Club, Japan
• Third Millenium Bridge over the Ebro River, Spain
• Svratka River Pedestrian Bridge, Czech Republic
• Wadi Abdoun Bridge, Jordan

Innen Special Mentions ble disse plukket ut:

• Doha High Rise Office Building, Qatar
• Gyldendalhuset, Norway
• Grand Rapids Art Museum, USA
• Navia Viaduct, Spain
• Ferney Tunnel, Geneva airport, Switzerland
• Adriatic LNG Terminal GBS, Spain/Italy

 

Gyldendalhuset
Gyldendalhuset i Oslo er utført som generalentreprise i samarbeidskontrakt av Vedal Entreprenør AS under ledelse av prosjektleder Anders Palm. Det er arkitekt Sverre Fehn AS (under prosjektledelse av Inge Hareide) som har gitt prosjektet form.

Generalentreprenør: Vedal Entreprenør
Arkitekt: Arkitekt Sverre Fehn
Rådgivende ingeniør bygg: Rambøll
Betongarbeider: Strøm Gundersen
Betongleveranser: Unicon
Betongelementer: Con-Form
Bygget ble fullført i 2007

Adriatic LNG Terminal GBS
Viktige aktører i planleggingen og byggingen av LNG-terminalen har vært: Aker Solutions, Skanska Norge, Acciona, Dr.techn.Olav Olsen, Sweco, Multiconsult, Aas-Jakobsen og NGI. Terminalen stod ferdig i 2008.

– Det er klart det er stas å få en Special Mention-pris fra fib, som deler ut Outstanding Structure og Special Mention-pris hvert fjerde år. Vi synes det er hyggelig at Norsk Betongforening, ved å foreslå kandidater overfor fib, bidrar til å fremme norsk betongkompetanse, sier Tor Ole Olsen, i Dr.techn.Olav Olsen a.s til Byggeindustrien. Det var Olsen som tok imot prisen på utdelingen 30. mai.

– For terminalens vedkommende (Adriatic) er jo dette en type konstruksjon som nordmennene er spesialister på å bygge og gjennomføre, ingen annen nasjon har tilsvarende erfaring. To ganger tidligere har Dr.techn.Olav Olsen vært med på tilsvarende (Gullfaks C og Heidrun), legger Olsen til.

Sohlbergplassen
Sohlbergplassen er et utsiktspunkt ved Nasjonal turistveg Rondane. Anlegget ligger ved Atnsjøen langs fv. 27 og man antar at det var omtrent her maleren Harald Sohlberg malte ”Vinternatt i Rondane”.

Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk
Rådgivende ingeniør: Dr. Tech. Kristoffer Apeland
Byggeleder: Terje Halbakken/Statens vegvesen
Hovedentrepenør: Mesta
Anlegget ble fullført i 2005

– Sohlbergplassen gikk ikke helt til topps, men når man tenker på at dette er et bitte lite byggverk, langt fra den store urbane verden, så er dette likevel fantastisk, sier Helge Stikbakke, strekningsansvarlig for Nasjonal turistveg Rondane.

Både Sohlbergplassen og Gyldendalhuset er tidligere tildelt Betongtavlen. Gyldendalhuset ble også Årets Bygg i 2007, og har vunnet en rekke priser.