Krever mer til fredede hus

Riksantikvar Jørn Holme krever at staten bruker mye mer penger på å sette i stand fredede bygninger her i landet.

På grunn av store etterslep og økte kostnader til istandsetting av fredede hus, mener riksantikvar Jørn Holme at staten må bevilge langt flere penger enn i dag til istandsetting av fredede bygninger i årene framover, skriver Nationen.

– Stortinget har bestemt at alle fredede bygninger skal ha et akseptabelt vedlikeholdsnivå innen 2020. Vi er i ferd med å gjennomføre Fredningsgjennomgangen, som er en landsdekkende undersøkelse av fredede bygninger i privat eie. Når denne er avsluttet vil vi ha bedre grunnlag for å beregne framtidige behov, sier Holme.

Ifølge Norsk Kulturarv må det til en tidobling av beløpet til fredede hus, med 800 millioner kroner årlig for å redde den norske bygningsarven, men Holme vil ikke gå inn på konkrete summer.

– Vi ser vi at kostnadene ved istandsetting er høyere enn tidligere beregnet, og vi har fått et betydelig etterslep. Det er helt klart at vår målsetting er å få økt beløpet til fredede bygninger, slik at Stortingets målsettinger kan nås, sier Holme.

Han viser til at det i årets statsbudsjettet er satt av 213 millioner til Riksantikvarens arbeid med vern og sikring av fredede og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer.

– Fra den summen er 52 millioner øremerket bygninger i privat eie, sier Holme.

– Når det er sagt, er det slett ikke alltid et mål i seg selv å frede. Det viktigste er at kulturarven blir tatt vare på gjennom bruk, sier Holme.