Varm og våt sommermåned

Den norske sommerlufta var 1,3 grader varmere enn vanlig i juli, men i enkelte områder i nord og i vest regnet det opp mot tre ganger så mye som normalt.

 

Hele landet sett under ett fikk 135 prosent av normalnedbøren i juli. Det vil si at årets sommermåned er den 6. våteste siden år 1900, ifølge værstatistikk fra Meteorologisk institutt.

Særlig Nord-Norge og Vestlandet har hatt en våt sommer. Store områder fikk mer enn 150 prosent av normal nedbørsmengde, mens enkelte steder var ekstremt våte. 2-3 ganger normalen er fasiten for enkelte steder, og for Nord-Norge som helhet var det den 3. mest regntunge juli siden år 1900.

Men mens regnet strømmer ned i enkelte fylker, er det tørt og sommerlig i andre deler av langstrakte Norge. Agder, Møre og Romsdal og Trøndelag fikk bare 60-70 prosent av normal nedbørsmengde.

Rekorder og torden

Flere stasjoner satte døgnnedbørsrekorder i juli. De fleste ligger i Sogn og Fjordane. Ved enkelte av stasjonene er det blitt gjort målinger siden 1895.

Modalen målte den aller største nedbørsmengden i løpet av ett døgn med 70,4 mm den 22. juli.

De værstasjonene som registrerte mest nedbør totalt i juli var Takle med 260,8 mm (154 prosent av normalen), Kvamskogen-Jonshøgdi med 245,1 mm (130 prosent av normalen) og Modalen III med 234,2 mm.

Minst nedbør var det i Saltdal, der det kun falt 25,6 mm i løpet av måneden.

13. juli traff et kraftig tordenvær store deler av Østlandet. Nedbøren i tilknytning til dette var lokalt meget intens, ifølge værstatistikken.

Enkelte steder fikk i løpet av en halv time rundt 30 mm regn. Enkelte stasjoner i Oslo fikk også i løpet av fem minutter hele 12 mm regn.

Varmt

Hele landet sett under ett hadde en temperatur som lå 1,3 grader over normalen i juli. Enkelte deler av landet, fjellet i Sør-Norge, deler av Møre og Romsdal og Trøndelag, har faktisk hatt det opp mot 3 grader varmere enn normalt.

Den høyeste månedstemperaturen er det imidlertid Oslofjorden og Drammen-Berskog som har hatt med 18 grader, begge godt over normalen.

De som har størst grunn til å klage over at det har vært kaldere enn normalt denne sommeren, er nordlendingene. Temperaturavviket har i nordlige deler av Nordland, samt enkelte deler av Troms og Finnmark vært ned mot 0,7 grader under normalt.

Den aller varmeste sommerdagen ble i juli registrert på Gvarv-Nes. 10. juli hadde de hele 28,7 grader. Tilsvarende var det -4,6 grader i Juvasshøe den 23. juli.