El-entreprenør tapte første runde

Totaltek har i Moss tingrett tapt et erstatningssøksmål på over seks millioner kroner mot Coop Eiendom i forbindelse med kansellerte elektroinstallasjonsarbeider på Smart Club Alnabru i Oslo.

Elektroentreprenørkonsernet er også dømt til å betale motpartens saksomkostninger som ble redusert fra 350.000 til 200.000 kroner.

– Dommen er helt fersk, og på grunn av kort tid til vurdering kombinert at det fortsatt er ferietid, er ikke dommen formelt behandlet i våre styrende organer. Men det er meget sannsynlig at den vil bli anket, kommenterer konsernsjef Bjørn Arve Olsen i Totaltek AS.

Hovedingrediensen i saken er uenighet knyttet til om det i juli i fjor ble inngått en bindende avtale mellom Totaltek og Coop Eiendom om kjøp av elektroinstallasjonsarbeider. Coop Eiendom hadde engasjert selskapet ECT AS som rådgivende ingeniør, såkalt RIE, til å bistå seg med elektroteknisk rådgivning i forbindelse med valg av elektroentreprenør samt utarbeiding av tilbudsdokumenter, evaluere tilbud og ta imot henvendelser fra entreprenørene.

Sentralt i striden står en e-mail som ble sendt fra ECT til Totaltek 6. juli i fjor etter avklaringsmøte med aktuelle entreprenører, og etter at Totaltek hadde sendt inn sitt endelige tilbud.

”Hei. Vi har gått gjennom tilbudsgrunnlaget dere har utarbeidet og kommet frem til at vi foretrekker dere som elektroentreprenør. Byggherren ønsker å komme til enighet med dere i kontraktsforhandlinger i august. Opplyst frist for ferdigstillelse av kuldeanlegg er utsatt (tidligere 25.10.09), og kuldeentreprenør vil ikke bli kontrahert før i slutten av august. Vi tar oss derfor tid til sommerferie og ser frem til en spennende høst. God sommer”.

Totaltek igangsatte deretter prosjektering og foretok posisjonering for kontrakt både internt og eksternt.

31. august mottok Totaltek kansellering av prosjektet fra ECT. Begrunnelsen var at prosjektet ikke ville bli gjennomført i sin opprinnelige form, og at manglende gjennomføring skyldtes manglende samtykke fra styret i Coop Eiendom.

Dommen er som sagt ikke rettskraftig da ankefristen på en måned ikke er utløpt.