Menn ser lysere på fremtiden

Norske menn føler i større grad enn kvinner at de har fått bedre økonomi de siste tolv månedene, og de er også mer optimistiske med tanke på utviklingen i året som kommer.

Mens 33 prosent av norske menn oppgir at de har fått bedre økonomi de siste 12 månedene, mener bare 27 prosent av kvinnene det samme.

Kvinner føler derimot i større grad enn menn at de står på stedet hvil. Hele 59 prosent svarer dette i undersøkelsen Synovate har gjennomført for Gjensidige. Likevel er følelsen av status quo den dominerende også blant mennene. 54 prosent mener privatøkonomien i 2010 er omtrent like god eller dårlig som den var i 2009.

– En så positiv utvikling er ganske spesiell for Norge, og en helt annen situasjon enn det vi ser i resten av Europa, sier administrerende direktør Jan Kaare Hellevang i Gjensidige Bank til NTB.

Sparer som før
Inntrykket av at det kun er små endringer i folks oppfatning av egen økonomi forsterkes av at tre av fire sparer omtrent like mye i år som de gjorde i fjor. Andelen som sparer mer har gått noe ned, noe Gjensidige tolker som en svak nedgang i den såkalte sparetilbøyeligheten.

Selv om sparemønsteret ikke har endret seg stort det siste året, er det forskjeller i hvordan vi velger å spare. De eldste – som i undersøkelsen er aldersgruppen fra 60 år og oppover – er flinkest til å sette penger i banken. Ikke overraskende er det gruppen under dem, 40-59-åringene, som i størst grad sparer ved å betale ned boliglånet raskere enn gjennomsnittet.

– Å spare i bolig er en veldig norsk tradisjon og står nok sterkt i denne aldersgruppen. Det er også i 40- og 50-årene at folk har høyest disponibel inntekt, forklarer Hellevang.

Enda litt bedre neste år
Boligsparerne er også den gruppen som i størst grad tror økonomien til neste år vil være ganske uendret fra i år. Både ungdommer og unge voksne er derimot betydelig mer optimistiske enn gjennomsnittsnordmannen. Mens 35 prosent av oss tror de får det bedre til neste år, stiger denne andelen til rundt halvparten i aldersgruppene 15-24 år og 25-39 år. Bare 15 prosent av dem over 60 tror det samme.

Kvinner er noe mer skeptiske enn menn til hva 2011 vil bringe, men til sammen tror bare hver tiende av oss at det blir trangere tider til neste år.

Hellevang synes det er interessant at forventningene til året som kommer er såpass positive, men han minner samtidig om at det er lurt å tenke enda lenger fremover.

– Det er kanskje litt kjedelig å minne om det, men det er fortsatt sånn at det er fornuftig å bruke de gode tidene til å legge seg opp en buffer, sier bankdirektøren.