Grønne byggeplasser

Vi synes det er veldig hyggelig å kunne presentere Grønne byggeplasser i Byggeindustrien og på bygg.no. I dag har vi et oppslag om det nye kommunesenteret på Nesodden som Skanska bygger. Så langt har Skanska ”sertifisert” fire Grønne byggeplasser i Norge. Er det andre entreprenører som har tilsvarende ordninger så send oss en melding. At dette skjer i Miljøkommunen Nesodden, er selvsagt hyggelig.

Vi tror at de holdninger som skapes gjennom slike ordinger også vil føre til bedre og tryggere byggeprosjekter. De som jobber der blir mer bevisste på hva de driver med, og det kan også få positive effekter utover selve miljøet. Vi tror faktisk at dette også blir mer lønnsomme byggeplasser. Slike ordninger kan bidra til at det skapes vinnerkulturer.

Det foregår nå flere store byggeplasser på Nesodden samtidig. Hele Tangen sentrum er en eneste stor byggeplass. På den andre siden av veien i forhold til skolen (dvs hvor selve Tangensenteret ligger) jobber også Veidekke på spreng med utvidelse av senteret og bygging av nye leiligheter. I tillegg er hele gatesystemet i området gravet opp for å gi plass til nye ledninger av all slag. Daglig sprenges det ut store mengder stein som må fraktes bort. Lastebilene kjører i skytteltrafikk.

På Varden er PEAB i gang med et stort leilighetsprosjekt med flott utsikt utover Oslofjorden.

Det å ha så store bygge- og anleggsplasser ved siden av hverandre på et lite sentrumsområde er selvsagt en enorm utfordring – også for miljøet og for de menneskene som bor og jobber der. Både for elever og lærere, kunder og forretninger (og for alle som ferdes langs veien) er det mange vanskeligheter på grunn av den store anleggsvirksomheten.

Spesielt arbeidet langs veien har tatt lang tid – og det å kjøre på denne veien er en prøvelse. Biler og busser rister i filler på grunn av alle hull og ujevnheter i veibanen. Dette er så absolutt ikke miljøvennlig. Dette er utenom Skanskas ansvar, men kommunen burde ha ryddet opp i dette for lengst.

Men den dagen alt er ferdig er vel det meste glemt – og da vil Nesodden fremstå med et topp moderne miljømessig sentrum.