Romøren spår 240 meter om et halvt år

44 år etter at verdens lengste skihopp sist fant sted på norsk jord, tror verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren (29) at 240-metersmerket passeres i nye Vikersund kommende vinter.

Romøren var mandag til stede på byggeplassen for å danne seg et inntrykk av det som om et halvt år vil være verdens største hoppbakke. Bæringen har stor tro på at Buskerud og Norge får en rekordmaskin av en skiflygingsbakke.

– Ut fra tegninger og det jeg er blitt fortalt om hvordan anlegget skal bli, tipper jeg at rekorden vil være 240 meter eller lengre etter prøve-VM i februar, sa Bjørn Einar Romøren til NTB.

Kjempesprang
Fem år og fire og en halv måned er gått siden samme mann landet «fjellstøtt» på 239 meter i slovenske Planica. Ett hopp av OL-kongen Simon Ammann var i vinter 2,5 meter unna, men i realiteten har ingen vært i nærheten av nordmannens kjempesprang.

– Det er stor forskjell på å hoppe 232 meter og 231. Jo nærmere maksgrensen, desto vanskeligere blir det. Men blir bakken større, sier det seg selv at forutsetningene er mer til stede for nye rekorder.

Den gamle bakken, som ble revet i slutten av mai, hadde sikkerhetsmerket på 207 meter. I den nye blir merket flyttet til 215.

– Hvis noen hadde visst hvor godt det er å gjøre et verdensrekordhopp, ville de skjønt følelsen av det å mestre noe så stort og farlig. Ord kan ikke beskrive det. 360 dager i året er jeg på trening og gir mitt ytterste i håp om å få lov til å oppleve den følelsen én gang til, hevdet 29-åringen.

Stor sjanse
To verdensrekorder ble satt i gamle Vikersund da bakken var helt ny. Først ute var Bjørn Wirkola med 146 meter i 1966. Så fulgte østerrikeren Reinhold Bachler opp med 154 meter året etter.

Siden har Planica, med noen få innslag av Oberstdorf, vært verdens største hoppbakke. Planica har de siste 20 offisielle verdensrekordene (siden 1985).

– Når det gjelder idrett generelt og hopp spesielt, fins ingen garantier for at det kommer nye rekorder. I skihopping avhenger mye av vindforhold og hvorvidt juryen våger å tillate nok fart. Men det er en meget stor sjanse for ny verdensrekord i Vikersund allerede i februar, mye større sjanse enn vi har hatt på flere år. Å komme til en ny bakke som innbyr til bedre hopp og forhold rundt, vil gi bedre muligheter til å flytte verdensrekorden, mente Romøren.

Vikersund er tildelt skiflygings-VM i 2012, og allerede i februar neste år skal det avvikles prøve-VM. Dermed må selve tilløpet og unnarennet stå ferdig innen den tid.

For tiden pågår massivt gravearbeide for å flytte bakken mer inn i terrenget.

I den gamle Vikersundbakken endte finske Harri Olli opp med bakkerekorden på 219 meter (2009).