Rekordsommer i den norske fjellheimen

Aldri før har så mange gått tur i den norske fjellheimen. Besøket på hyttene til Turistforeningen i juli slår alle rekorder.

– Det er rett og slett tidenes beste juli, sier Kari Merete Horne, markedssjef i DNT Oslo og omegn til Bergens Tidende.

DNT eier de aller fleste betjente turisthyttene i Sør-Norge, og tilbudet er populært. I alt 34.466 overnattet på de betjente hyttene i juli i år, noe som er ny rekord.

– Forrige rekord var fra 2002, og den er nå slått med 843 overnattinger, forteller Horne.

Tallene kommer fra de betjente DNT-hyttene i Rondane, Jotunheimen, Hardangervidda, Skarvheimen, Breheimen og Femundsmarka. Størst er veksten i Rondane og Skarvheimen. Her har besøkstallene gått opp med henholdsvis 31 og 27 prosent de siste fem årene.

Hyttebesøket er ikke det eneste tegnet på stor interesse for fjellturer. Fellesturer som DNT organiserer har en økning på 25 prosent, og medlemstallet i DNT har økt med 10.000 siden juli i fjor.

Veksten i fjellturisme kommer ikke helt overraskende. En undersøkelse Innovasjon Norge gjorde i 2007 viste at fotturer toppet nordmenns ønske for norgesferie, spesielt om høsten.

Den Norske Turistforening har over 450 hytter rundt i hele Norge. Foreningen har 232.000 medlemmer og de siste fem årene har medlemstallet vokst med nesten 20 prosent.