Skanska åpner for å kreve erstatning

Kleiven Sogn AS har fått oppdraget med å bygge det nye høgskulebygget i Sogndal. Skanska Norge mener mener at det var feil å avlyse anbudskonkurransen og gå inn i forhandlinger.

Det er Sogn Avis som melder at Skanska mener det var feil å gi kontrakten for bygging av nytt sentralbygg for høgskulen i Sogndal til Kleiven Sogn. Skanska åpner for å kreve erstatning fra Statsbygg fordi de ikke fikk kontrakten på rundt 120 millioner kroner.

Skanska mener de skulle hatt oppdraget fordi de var billigst i den første anbudskonkurranse, med sitt tilbud på 129 millioner kroner.

- Vi hadde en åpen konkurranse om å gi tilbud på det nye høgskulebygget, men da fristen gikk ut viste det seg at alle de fem aksepterte tilbudene låg over vårt budsjett. Dermed avlyste vi konkurransen, og gikk i forhandlinger med de aktuelle entreprenørene og ga til slutt oppdraget til Kleiven Sogn AS, opplyser avdelingsdirektør i Statsbygg, Nina Rønning, til Sogn Avis.

Skanska er ikke fornøyd med måten dette er blitt gjort på og i et brev til Statsbygg hevder de blant annet at Statsbygg har brutt reglene for offentlige innkjøp.

- Skanska mener at Statsbygg er forpliktet til å tildele Skanska kontrakten, da Statsbygg har opplyst at Skanska hadde laveste pris. Videre mener vi at overgang til konkurransen med forhandlinger uten forutgående utlysing ikke er lovlig i et tilfelle som dette, skriver selskapets advokat, Gunnar Garred, i brevet.

Han skriver videre at det uansett ikke foreligger hjemmel for å gå over til konkurranse med forhandlinger, selv om det skulle være saklig grunn til totalforkastelse.

- I et slikt tilfelle skulle konkurransen vært avlyst, og ny åpen anbudskonkurranse utlyst etter en omarbeiding av konkurransegrunnlaget, skriver Garred.

Statsbygg aviser på sin side alle påstander om feil saksbehandling.