Per Helge

Boligprisene falt som ventet

Boligprisene falt 1,5 prosent fra juni til juli. Det er omtrent som ventet i sommerferiemåneden.

Både omsetning og priser i boligmarkedet gikk noe ned i juli, viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Dette er vanlig i juli. De siste fem årene har prisene enten falt med en eller to prosent eller vært uendret. Etter sesongkorrigering er endringen på 0,1 prosent, sier Leif J. Laugen, nestleder i NEF.

Nedgangen har vært størst på eneboliger, som falt med 3,9 prosent fra juni til juli. For delte boliger var nedgangen 2,1 prosent, mens den for leiligheter var på beskjedne 0,6 prosent. Laugen forklarer noe av forskjellen med at de som bor i enebolig, i enda større grad tar ferie i juli.

Uavhengig av boligtype koster en gjennomsnittsbolig i Norge i dag 2.555.000 kroner.

Hentet inn etter krisen
Prisveksten for de siste tolv månedene er på 6,6 prosent. Dette er lavere enn veksten var i de tolv månedene fram til juli i fjor. Da var markedet tydelig preget av innhentingen etter finanskrisen.

– Sammenlignet med toppmåneden august 2007, er dagens boligpriser nå 3,5 prosent høyere. Det viser at vi i absolutte tall har tatt igjen fallet som kom med finanskrisen. Justerer vi for inflasjon er prisene riktignok 5,5 prosent under nivået fra august 2007, så vi har fortsatt ikke hentet inn hele tapet, forklarer NEF-leder Terje Buraas.

Han understreker at prisutviklingen i markedet er sunn og lite preget av kortsiktige spekulasjoner.

– Det fungerer som et boligmarked i balanse. Folk kjøper bolig fordi de trenger et sted å bo eller som en langsiktig investering, sier Buraas.

Færre salg om sommeren
Også antallet boliger som ble solgt gikk noe ned i sommerferiemåneden, men mindre enn bransjen hadde fryktet. NEF-leder Terje Buraas sier det at spenning knyttet til omsetningen.

– Juni var en svært god måned, og vi lurte på om vi hadde solgt ut og at det ikke ville være nok tilgjengelige boliger i juli.

Buraas fremhever den samme bekymringen når han skuer en måned fremover. Han opplyser også at det er relativt få boliger lagt ut på Finn.no og stiller spørsmål ved om det er nok tilvekst til å dekke etterspørselen i august. Spesielt etterlyser han flere nybygg i byene.

Raskest i Bergen og Trondheim
Det er også i de største byene boligene selges raskest. I Bergen, Trondheim og Stavanger tar det mellom 25 og 28 dager fra boligen annonseres siste gang til den er solgt, mens det i Oslo området tar så vidt over 30 dager. Tregest går salget i Tromsø der formidlingstiden er 99 dager.

Laugen sier det normalt tar ni til tolv dager lenger å selge en bolig om sommeren.

– I år økte antallet liggedager med 12. Landsgjennomsnittet havnet dermed på 37 dager, noe som er seks dager raskere enn i juli i fjor, forklarer han.