Dropper hjemmevask av bil

Stadig flere vasker og polerer bilen på bensinstasjonen. Skal du vaske bilen hjemme, anbefaler Klima- og forurensningsdirektoratet at du bruker Svanemerkede produkter.

På lengre sikt tror jeg det kan det bli et forbud mot hjemmevask av bil, slik man har fått i Tyskland og andre land i Europa, sier Terje Fatland, som driver et av landets største bilvaskanlegg ved Shell/7-Eleven i Sandnes.

På bensinstasjonene er det oljeutskillere, slik at ikke giftige stoffer renner ut i grunnen.

Folk bor tettere, flere bor i leiligheter, og dermed blir det færre steder man kan vaske bilen selv. Det er nok en viktig årsak til at vi nå opplever så stor vekst i bilvasken hos oss, sier Fatland.

Klima- og forurensningsdirektoratet anbefaler folk som vasker og polerer bilen hjemme om å bruke Svanemerkede produkter. Mange av stoffene som er tilsatt i bilpleiemidlene for å gi en ren og blank bil, er både giftige og tungt nedbrytbare i naturen.

I første halvår økte salget av bilvask og polering i Shell/7-Eleven med 11 prosent. Økningen gjelder både automatvask, polering og selvvask.

Fremdeles er det mange som ønsker å vaske bilen sin selv, men det gjør man best og mest praktisk i et vaskeanlegg på en bensinstasjon, mener Fatland.

Bedre anlegg
På landets bensinstasjoner er det blitt en betydelig oppgradering av vaskeautomatene de siste årene. Nå finnes det programmer som polerer bilen nesten like bra som hjemme.

Ingenting slår skikkelig og grundig polering man gjør selv hjemme, men mange har ikke tid og ork. Da er maskinpolering et godt alternativ, sier kategorisjef Terje Noreng i Shell/7-Eleven.

I det siste har det kommet flere spesialprogrammer og mer avanserte poleringsprogrammer.

Mange ønsker å gi bilen en skikkelig rengjøring og polish nå om sommeren for at bilen skal holde seg fin lenge. På vinteren er det en nødvendighet på grunn av salt og sørpe, sier Terje Noreng.

På sommeren ønsker også mange å bli kvitt plagsom pollen fra kjøretøyet.

Dyrere vask
Ifølge en oversikt fra de 82 Shell/7-Eleven-stasjonene som har maskinvask i Norge, velger vi nå dyrere programmer og bruker dermed mer penger på hver bilvask enn tidligere.

Mange ønsker at bilen skal se bra ut, og dessuten er godt renhold og polering med på å bevare bilens verdi bedre når den en dag skal selges, sier Terje Noreng.