Krever 800 millioner årlig til vern av bygg

For at fredede bygninger skal tilfredsstille myndighetenes målsetting, trengs en tidobling av bevilgningene til restaurering, mener Norsk Kulturarv.

Ifølge Riksantikvaren er det i dag 5.735 fredede bygninger i Norge, de aller fleste i privat eie. Riksantikvaren har undersøkt 97 prosent av dem og slår i en ny rapport fast at hele 62 prosent av de privateide bygningene trenger å pusses opp.

I år bevilges omkring 80 millioner kroner til vedlikehold av fredede bygninger. Direktør Grete Horntvedt i Norsk Kulturarv mener bevilgningene til vedlikehold ikke er i samsvar med behovet.

– Skal styresmaktene klare målsettingen om at alle fredede bygg skal komme opp på et akseptabelt nivå i 2020 når det gjelder istandsetting, trengs minst 800 millioner kroner per år, sier Horntvedt til Nationen.

Horntvedt viser som eksempel til Møre og Romsdal fylke, med rundt 150 fredede bygninger.

– Hver av disse bygningene trenger i gjennomsnitt trolig rundt en millioner kroner for å bli satt i stand. Styresmaktene bevilget for 2010 kun en million kroner for hele fylket, sier Horntvedt.

Norsk Kulturarvs anslag på 80 millioner kroner 2010 inkluderer øremerkede bevilgninger til Riksantikvaren, Kulturminnefondet og andre bidrag.