Åpningen av Ringveg Vest utsatt

Åpning av Ringveg vest, den nye firefeltsvegen mellom Dolvik og Sandeide i Bergen, må utsettes. Ved testing av styringssystemene i forbindelse med sikkerhetsgodkjenning av Knappetunnelen ble det registrert feil. Feilsøkingen i styringssystemene vil ikke bli ferdig til den fastsatte åpningen 11. august, skriver vegvesen.no.

- Vi beklager utsettelsen. Krav til sikkerhet har øverste prioritet, og vi må være sikre på at systemet for overvåkning av tunnelen fungerer i ulike situasjoner som kan oppstå. Vi må avsette den tiden vi trenger til dette arbeidet. Åpning er derfor utsatt, og ny dato vil komme når vi har et mer stabilt system til å estimere ut fra, sier prosjektleder Ottar Midtkandal.

Et av landets mest avanserte styrings- og overvåkningsutstyr
Styringssystemet for Knappetunnelen blir, som for andre tunneler, tilpasset den unike tunnelen. Det er utviklet et nytt program for overvåkning og sikkerhet i Knappetunnelen.

- Knappetunnelen er en komplisert tunnel med mange objekt som skal koples sammen og feilsøkes mot hverandre. Dette har tatt lenger tid enn forutsatt, sier Ottar Midtkandal.

Knappetunnelen har to løp som er 2,5 km lange. Sikkerhetsgodkjenningen omfatter utprøving av det totale sikkerhetssystem for brann, trafikkstyring og overvåkning. Dette innebærer alt fra å oppdage kjøretøy som stopper til stengning og styring av ventilasjon. Hele 1532 objekter som brannskap, kamera, vifter etc., overvåker og styrer tunnelen. Disse må virke sammen i mange ulike scenarier.

- Før vi er fornøyd med systemet åpner vi ikke tunnelen som er forventet å få en trafikkmengde på over 24 000 biler i døgnet, sier Midtkandal.

Forsinkelser
Knappetunnelen har hatt forsinkelser på enkelte arbeider som har forskjøvet muligheten til å gjennomføre øvelser og feilsøking av systemet tidligere. Da ulike arbeider påvirker hverandre har det ikke vært mulig å gjennomføre enkelte av kontrollfasene parallelt med entreprenørens arbeid, dette er så vel tilfelle for entreprenørens egenkontroller som for byggherren Statens vegvesen sine kontroller. For Statens vegvesen inkluderer det også at dataoverføring fra Knappetunnelen til VegTrafikkSentralen (VTS) fungerer som det skal samt at nødvendige øvelser med brannvesen, politi og AMK/ambulanse er gjennomført.

Les mer om prosjektet på vegvesen.no