Skei Grande: Begynner å smake av Alta

Venstre som parti vil ikke støtte lenkegjenger i Hardanger, men partileder Trine Skei Grande er ikke i tvil om at mange i Venstre vil delta i sivil ulydighet. Hun mener Hardanger har smaken av Alta.

Fakta om kraftlinjen i Hardanger

* Statnett fikk i 2008 konsesjon for å bygge en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger.

* Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter.

* Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte.

* Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak.

* Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes å bli i størrelsesorden 900 millioner kroner.

* Det settes av 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal nyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger.

* En samlet opposisjon krevde 30. juli en redegjørelse og en stortingsdebatt om kraftlinjen straks Stortinget samles til høsten.

Heller ikke Kristelig Folkeparti sentralt støtter lenkeaksjoner eller andre former for sivil ulydighet mot byggingen av de omstridte høyspentmastene, men vil sette fullt politisk trøkk inn på alle fronter og på alle nivåer for å få omgjort vedtaket.

Skei Grande mener at sivil ulydighet er noe den enkelte må ta stilling til. Hun synes striden om kraftlinjen begynner å smake av Alta-aksjonen som raste for 30 år siden.

– Venstre som parti kan ikke vedta å støtte sivil ulydighet. Men den som så hvor mange hender som ble rukket i været på Unge Venstres sommerleir da spørsmålet om sivil ulydighet kom opp, kan ikke være i tvil om at dette vil utløse et enormt engasjement, sier Skei Grande til NTB.

Prinsippløst
Partilederen har imidlertid svært lite til overs for kravet fra Politiets Fellesforbund om at politibetjenter som har samvittighetskvaler, skal få slippe å fjerne demonstranter.

– Dette er utrolig prinsippløst av Arne Johannessen. Vi kan ikke en situasjon der den enkelte politimann eller – kvinne skal vurdere med seg selv om dette er noe de kan delta på. Er det så vanskelig, får de be om å bli overflyttet eller slutte, sier Venstres leder.

Frps Ketil Solvik-Olsen er skeptisk til at folkevalgte skal kunne lenke seg fast som aksjonister, og han avviser kategorisk Johannessens utspill om individuell reservasjonsrett for politiet.

Fredag sendte de fire opposisjonspartiene brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) med krav om en redegjørelse og en påfølgende stortingsdebatt straks Stortinget kommer sammen. Men dette betyr ikke at de fire står samlet om et alternativ.

Turisme og naturvern
– Venstre vil ha en annen løsning enn master, men vi har foreløpig ikke noe felles standpunkt, ut over at vi synes regjeringen har utredet alternativer altfor dårlig. Vi vil at turisme, estetiske hensyn og klassisk naturvern skal ta med i vurderingen. Det er blitt stemt ned av regjeringspartiene, sier Skei Grande.

Hun mener at regjeringen egentlig bare har satt master opp mot kabel og kommet til at nedgravd kabel er altfor dyrt.

Solvik-Olsen sier at Frp ikke er prinsipielt imot master og at en kombinasjon av kabler og master kanskje vil være det beste. Han mener NVE straks kan starte på de deler av strekket der det er åpenbart at det blir det ene eller det andre. Så får man ta de mest omstridte strekningene etter hvert.

– Poenget er at det må føres en ny kraftledning til denne regionen. Det vi sårt mangler, er imidlertid en solid faglig vurdering av kostnadene ved de ulike alternativene, satt opp mot forventet kraftforbruk i industrien og petroleumssektoren. Jeg fatter ikke hvorfor Riis-Johansen ikke har fått dette utredet. Men det er ikke for sent å nedsatte en ekspertgruppe med deltakere fra kvalifiserte miljøer i inn- og utland, uten at utbyggingen mister framdriften, sier Solvik-Olsen.

Stryk
Kristelig Folkeparti synes at regjeringens forarbeid i denne saken står til stryk.

– Jeg kan love at siste ord ikke er sagt. Kraftlinjen vekker enormt engasjement, og vi i KrF har fått mange henvendelser. Regjeringen har gjort slett forarbeid, og vedtaket er fattet uten forankring og bred debatt i Stortinget. Dette er sterkt beklagelig, sier partiets energipolitiske talskvinne, Line Henriette, Hjemdal til NTB.

Samordningsstatsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor, Karl-Eirik-Schjøtt-Pedersen, toner ned beslutningen som ble fattet 2. juli. Han sier det bare dreier seg om et rent forvaltningsvedtak i en ankesak, der Olje- og energidepartementet var ankeinstans for en klage mot utbyggingskonsesjonen som tidligere er gitt til Norges vassdrags- og energiverk (NVE).

– Dette er en uakseptabel formalisme. Vi snakker her om politikk som hele regjeringen står bak. Det er for enkelt å frasi seg ansvar, som SV gjør, ved å skyve dette over til Olje- og energidepartementet og late som det er Riis-Johansens område alene, sier Hjemdal.