Killengreen: Uaktuelt å gi fritak av samvittighetsgrunner

Politidirektør Ingelin Killengreen avviser at politifolk som ikke vil slå ned på sivil ulydighet mot Hardanger-utbyggingen kan få fritak fra tjenesten.

Det brede engasjementet mot den planlagte kraftlinjen i Hardanger har ført til spådommer om demonstrasjoner på høyde med Alta-aksjonen i 1979.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener politifolk må kunne søke om fritak fra å delta i en eventuell politiaksjon for å fjerne demonstranter.

– Jeg vet at det er mange politifolk som har mye sympati for denne saken. I et demokrati må det være rom for politifolk til å søke om fritak hvis det bryter med en sterk personlig overbevisning, sier Johannessen til Dagsavisen.

Politidirektør Killengreen er sterkt imot forslaget. Hun sier det er uaktuelt å innføre ordninger for fritak fra ordinær polititjeneste av samvittighetsgrunner.

– Dersom dette prinsippet innføres vil det kunne medføre uholdbare tilstander – fordi dette kan overføres på område etter område: Demonstrasjoner, religion, natursaker, miljø – kort sagt det meste. Vi kan da havne i en situasjon hvor det er situasjonsbestemt om man har en ordensmakt som fungerer eller ikke, og det kan vi ikke ha, sier Killengreen i en pressemelding.