Opposisjonen vil diskutere Hardanger

De fire opposisjonspartiene sendte fredag et felles brev til energiminister Terje Riis-Johansen hvor de ber om en redegjørelse om kraftlinjen i Hardanger.

Fakta om kraftlinjen i Hardanger

* Statnett fikk i 2008 konsesjon for å bygge en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger.

* Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter.

* Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte.

* Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak.

* Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes å bli i størrelsesorden 900 millioner kroner.

* Det settes av 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal nyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger.

* En samlet opposisjon krevde 30. juli en redegjørelse og en stortingsdebatt om kraftlinjen straks Stortinget samles til høsten.

Brevet er undertegnet Ketil Solvik-Olsen (Frp), Siri Meling (H), Line Henriette Hjemdal (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Oppfordringen om debatt kommer fordi regjeringen bestemte at det skal bygges kraftlinje i luftspenn over Hardanger – uten at saken hadde blitt diskutert i Stortinget først. Dette liker opposisjonspartiene dårlig.