Antall langtidsledige øker

Antall arbeidssøkende som har vært uten jobb mellom ett og to år er fordoblet i løpet av det siste året, viser ferske tall fra Nav.

Fakta: Navs arbeidsmarkedstall for juli

* 78.242 personer i Norge er registrert som arbeidsledige i juli 2010. Det er 886 flere enn på samme tid i 2009.

* Antall arbeidsledige er likevel på vei ned. Den siste måneden har antall ledige personer og personer som deltar i ulike arbeidsmarkedstiltak, sunket med 803 personer, fra 89.961 til 89.158, kontrollert for sesongvariasjoner.

* Oslo er det fylket som har høyest ledighet, med 4,1 prosent. Finnmark kommer på andreplass, med 3,7 prosent.

* I løpet av det siste året har Oppland fylke hatt størst nedgang i antall arbeidsledige, med 13 prosent, mens Sogn og Fjordane har opplevd den største økningen, med 16 prosent.

* Arbeidsledigheten er høyest blant personer mellom 20 og 24 år. I denne gruppen er 5,2 prosent uten arbeid.

* De yrkesgruppene som er hardest rammet av arbeidsledighet er industriarbeidere, bygge- og anleggsarbeidere, og barne- og ungdomsarbeidere med en ledighet på henholdsvis 4,7, 4,5 og 4,4 prosent.

* På tross av finanskrisen må vi ikke mange år tilbake i tid for å finne langt høyere ledighetstall.

enn det vi har i 2010. I juli 2005 sto nesten 100.000 nordmenn uten arbeid.

* I juli 2010 står 45.600 menn uten jobb, mens 32.600 kvinner er arbeidsledige.

I juli i fjor hadde 8.200 personer i Norge vært arbeidssøkende mellom ett og to år. Ett år senere er antallet mer enn fordoblet, til 16.428 personer.

Seksjonssjef Stein Langeland i Nav forklarer økningen med ettervirkninger av finanskrisen.

– Denne gruppen består i stor grad av mennesker med svak formell utdannelse, som ble ledige under finanskrisen og nå har problemer med å komme i arbeid igjen, sier han til NTB.

– Langtidsledige taper
Ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea taper ofte de langtidsledige kampen om jobbene når bedrifter begynner å ansette igjen etter konjunkturnedganger.

– Bedrifter er ofte skeptiske til å ansette folk som har stått uten arbeid i lengre tid, og ansetter heller folk som bare har vært ute en kort stund, sier han til NTB.

Mens antall langtidssøkende er i økning, er arbeidsledigheten under ett sakte på vei ned. Fra forrige måned har antall arbeidsledige sammen med personer som omfattes av arbeidsmarkedstiltak, sunket med 803 personer, fra 89.961 til 89.158, kontrollert for sesongvariasjoner.

Det utgjør en reduksjon på nesten 1 prosent, og er litt bedre enn mange analytikere hadde forventet.

Flere ledige kvinner
– Vi registrerer en fallende eller stabil ledighet i alle yrker, og færre oppsigelser og permitteringer. Dette indikerer at det verste er over og at vi ser en gradvis bedring, sier Bruce.

For første gang siden finanskrisen har arbeidsledigheten blant menn nå gått ned i løpet av en tolvmånedersperiode. Siden juli i fjor har antall arbeidsledige menn sunket med 2 prosent, til 45.600.

For kvinner er imidlertid situasjonen motsatt, her har antall ledige økt med 5 prosent i løpet av det siste året, til 32.600.

– Dette er typisk for arbeidssituasjonen i slutten av en lavkonjunktur, forklarer Stein Langeland i Nav, som ikke er overrasket over utviklingen.

Tøffere konkurranse
Ifølge Langeland begynner arbeidsmarkedet i privat sektor, som i begynnelsen av finanskrisen var hardest rammet, nå å stabilisere seg, men nedgangen sprer seg til andre yrker.

– Når man samlet sett får høyere ledighet, fører det til at folk orienterer seg mot nye sektorer. Mange menn har nå begynt å orientere seg mot offentlige sektor, og gir kvinnene tøffere konkurranse, sier han.

Det er ikke nødvendigvis slik at kvinnene taper kampen om jobbene, men når flere søker på jobbene, betyr det nødvendigvis at også flere, både kvinner og menn, ikke får jobb.