Vil ha statlig OPS-veiledning

Det er behov for å opprette et sentralt statlig organ som kan hjelpe og veilede alle aktører som vurderer offentlig privat samarbeid (OPS).

Det er Høyre og NHO som mener dette. Bakgrunnen er at det i media den senere tid har figurert oppslag om at store bykommuner som Oslo og Bergen har planer om å satse på OPS-prosjekter i perioden frem til 2013.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner og næringspolitisk direktør i NHO, Petter Brubakk, påpeker overfor Dagens Næringsliv (DN) at det i Norge er liten erfaring med denne type prosjekter sammenlignet med andre land. De fremholder at det i Norge i dag ikke er noen sentral statlig myndighet som har et spesielt ansvar knyttet til OPS-avtaler og mener staten må ta ansvar for å veilede og gi råd til kommuner, private leverandører og statlige etater som vil inngå offentlig privat samarbeid.

– Ved å anvende OPS-avtaler bruker partene markedsmekanismer på et område der man ikke har erfaring. Da er det viktig å gjøre det riktig, sier Petter Brubakk til DN og opplyser at man i Storbritannia har lagt ansvaret til Finansdepartementet.

Jan Tore Sanner vil foreløpig ikke ta stilling til hvilket direktorat eller departement som skal tillegges ansvaret for OPS-veiledning. Men NHO har som et forslag spilt inn Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som er underlagt Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

I et forslag ber Sanner regjeringen legge frem en nasjonal strategi for å utvide bruken av offentlig privat samarbeid i lokale og nasjonale prosjekter. Høyre oppfordrer også regjeringen til å innhente erfaringer med nasjonale og ikke minst internasjonale OPS-prosjekter for å komme ut av sin ideologiske skyttergravskrig.

OPS er en langsiktig samarbeidskontrakt mellom offentlig sektor og en privat aktør om et prosjekt i form av bygg, anlegg eller tjenester. En vanlig modell er at det offentlige bestiller et bygg eller et anlegg hvor en privat aktør finansierer, bygger, drifter og vedlikeholder, mens det offentlige forplikter seg til en langsiktig leieavtale på eksempelvis 25 år.