Kineserne gir norske arbeidsplasser

Den enorme utviklingen i Kina fører til at norske råvarer og norske industrivarer er gull verdt. Dette betyr mye også for bygge- og anleggsbransjen i Norge. Flere norske gruvesamfunn kan nå få et nytt liv, og det er duket for nye etableringer både av gruver og av nye industribedrifter. Kineserne synes å kunne ta i mot alt det jern, stål og annet metall verden produserer.

Aftenposten skriver at Rana Gruber er i ferd med å bli en gullgruve for familien Leonard Nilsen & Sønner (LNS) som kjøpte gruven i 2008 for 200 millioner kroner.

Sydvaranger har også gjenåpnet virksomheten. Det som i sin tid var gedigne underskuddforetak er med ett blitt svært så lukurativ virksomhet. Det planlegges også helt nye gruvesamfunn.

På Tjeldbergodden på Nordmøre vil Statoil sammen med svenske stålgiganter bygge et nytt jernverk. Det skal investeres 6 milliarder kroner. Dette jernverket er basert på norsk gass fra Heidrun-feltet. Statoil samarbeider med Höganäs og LKAB. Det nye jernverket kan stå ferdig i 2014. I forhold til kullbaserte jernverk vil dette være langt mer miljøvennlig.

Det er ikke tvil om at byggenæringen vil få mange og store oppdrag på grunn av kinesernes etterspørsel etter norske varer i årene som kommer.