Hydro har kommet styrket ut av krisen

Norsk Hydro selger mer, til høyere pris og med lavere kostnader. – Vi har kommet styrket ut av kriseåret 2009, sier Hydro-sjefen.

Andre kvartal er normalt det beste kvartalet i Hydros virksomhet, og 2010 var intet unntak. Den norske aluminiumsgiganten mer enn innfrir forventningene i markedet med et underliggende driftsresultat på 1,11 milliarder kroner – mot et underskudd på 618 millioner kroner i samme periode i fjor.

Analytikere Reuters snakket med i forkant ventet et driftsresultat på rundt 900 milioner kroner, mens estimater TDN Finans rapporterer tilsa et underliggende driftsresultat på 995 millioner kroner.

Europa på vei opp
Hydro hadde et nettoresultat i andre kvartal på drøyt 500 millioner kroner.

– Vi hadde som mål å komme styrket ut av kriseåret 2009 og det har vi klart. Vi klarer å imøtekomme den økte etterspørselen uten at det har medført økte kostnader, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro til NTB.

Han trekker spesielt fram Tyskland og det europeiske markedet som stigende så langt i år. Også Brasil og det asiatiske markedet har vært lukrative for Norsk Hydro

– Det er spesielt gledelig å se at etterspørselen øker betydelig i Europa. Gjeldskrisen i euroområdet påvirker dessuten ikke markedene våre så direkte som den økonomiske krisen vi har vært inne i, sier Brandtzæg.

Høye kostnader
Brandtzæg er nøye med å understreke at sesongmessige variasjoner legger en betydelig demper på forventningene til resten av året. Erfaringsmessig vil tallene i de to gjenstående kvartalene ikke nå samme nivåer som i andre kvartal.

Samtidig er kostnadene fortsatt for høye, ifølge konsernsjefen. Det såkalte 100-dollarsprogrammet har som mål å kutte kostnadene med 100 dollar per tonn produsert aluminium – 40 av dem skal tas i løpet av 2010.

– Vi er ikke fornøyd med kostnadene våre, blant annet knyttet til virksomheten i Norge, sier Brandtzæg.

Han kan ikke utelukke at norske arbeidsplasser vil gå med i kuttprosessen, ifølge DN.no. En sterkere krone bidrar også til å svekke konkurransekraften til de norske verkene.

Full produksjon i Qatar
Tidligere i år åpnet Norsk Hydro Qatalum-anlegget i Qatar, og i mai inngikk Hydro avtale om overtakelse av aluminiumsvirksomheten til den brasilianske giganten Vale. Begge prosjektene vies stor oppmerksomhet i kvartalsrapporten.

– Vi forventer full produksjon ved Qatalum og at Vale-overtakelsen er sluttført i fjerde kvartal. Disse milepælene vil styrke Hydro i alle deler av verdikjeden, og vil gjøre oss til et enda mer robust selskap i en sterkt voksende industri, sier Brandtzæg.